Οι εθισμοί κάθε είδους είναι επιζήμιοι για την υγεία, όμως οι προειδοποιήσεις των ειδικών έχουν ορισμένες φορές το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από ότι θα έπρεπε. Κάποιες έφηβες κοπέλες στην Αυστραλία φαίνεται ότι συνεχίζουν ή ακόμη και ξεκινούν το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ώστε να κυοφορήσουν επίτηδες μικρότερου μεγέθους μωρά, σύμφωνα με μια ανατριχιαστική έρευνα από την μακρινή ήπειρο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα κορίτσια που βρίσκονται περίπου στην ηλικία των 16 ετών, προσπαθούν ενεργά να αποκτήσουν μικρότερα μωρά, εξαιτίας του φόβου ότι το δικό τους νεανικό σώμα δεν θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στον τοκετό.

Εθισμοί για… τους λάθος λόγους

Το εξωφρενικό είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες, την ιδέα την πήραν από προειδοποιήσεις για την υγεία που εμφανίζονται πάνω στα αυστραλιανά πακέτα των τσιγάρων, μία εκ των οποίων αναφέρει ότι «το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει το βάρος του μωρού σας». Αντί όμως να αποθαρρύνονται από την προειδοποίηση, χρησιμοποιούν το κάπνισμα ως μέσο για να έχει το μωρό τους μικρότερο βάρος κατά τη γέννησης, επειδή φοβούνται τον τοκετό.

Κάποιες που ήταν ήδη καπνίστριες αυξάνουν την κατανάλωση τσιγάρων, ενώ άλλες που δεν κάπνιζαν πριν από την εγκυμοσύνη αποκτούν τη συνήθεια μετά από τη σύλληψη.

Τα αναπάντεχα αποτελέσματα έχουν καταγραφεί σε μια 10ετή εθνική ανθρωπολογική μελέτη στην οποία ερευνώνται το κάπνισμα και οι εθισμοί στην Αυστραλία, όπως αναφέρει η εφημερίδα New Zeland Herald.

Ο αναπληρωτής Καθηγητής Simone Dennis από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας δήλωσε: «Τα νεαρά κορίτσια είχαν διαβάσει στα πακέτα ότι το κάπνισμα μπορεί να μειώσει το βάρος γέννησης του μωρού, αν και προφανώς δεν είναι ο τρόπος που οι υπεύθυνοι υγείας θα ήθελαν να εκληφθεί το μήνυμα. Πολλά κορίτσια είναι φοβισμένα επειδή είναι μικρά, το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να τους συμβεί θα ήταν να γεννήσουν ένα τεράστιο μωρό. Κάποιες ξεκίνησαν το κάπνισμα για τον λόγο αυτό και κάποιες συνέχισαν τον εθισμό τους καπνίζοντας μάλιστα ακόμη περισσότερο, ελπίζοντας ότι η προειδοποίηση στο πακέτο θα γίνει πραγματικότητα».