Ο «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» έχει αποτύχει από την άποψη της δημόσιας υγείας και η χρήση ναρκωτικών θα πρέπει να αποποινικοποιηθεί, σύμφωνα με την πρόταση δύο σημαντικών βρετανικών οργανώσεων υγείας.

Η Βασιλική Εταιρεία για τη Δημόσια Υγεία (RSPH) και η Σχολή Δημόσιας Υγείας (FPH) δήλωσε ότι η προσωπική κατοχή και χρήση ουσιών που είναι παράνομες, δεν θα πρέπει πλέον να θεωρείται ποινικό αδίκημα. Ενώ οι δύο φορείς εξακολουθούν να υποστηρίζουν την ποινική δίωξη για τους ανθρώπους που διακινούν και πωλούν ναρκωτικά, δηλώνουν ότι οι χρήστες θα πρέπει αντί να διώκονται να παραπέμπονται για θεραπεία και βοήθεια.

Η πρόταση γίνεται στην έκθεση «Taking a New Line on Drugs» («Μια νέα προσέγγιση για τα ναρκωτικά»), η οποία υποστηρίζεται από πολλές οργανώσεις αλλά και αξιωματούχους επιβολής του νόμου. Η έκθεση συνοδεύεται από μια δημοσκόπηση σε πάνω από 2.000 ενήλικες που δείχνει ότι το 56% συμφωνεί ότι χρήστες ναρκωτικών θα πρέπει να παραπέμπονται για θεραπεία αντί να αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις.

Η αποποινικοποίηση στη χρήση ουσιών έχει νόημα

Η έκθεση απευθύνει έκκληση για εκπαίδευση με στοιχεία για τη χρήση ουσιών στα σχολεία, ως μέρος της προσωπικής, κοινωνικής, υγειονομικής και οικονομικής εκπαίδευσης. Ζητάει, επίσης, η ευθύνη για τη στρατηγική για τα ναρκωτικά να μετακινηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Υγείας.

Η ποινικοποίηση της χρήσης ουσιών οδηγεί τους χρήστες σε μακροπρόθεσμους κινδύνους, όπως η μεγαλύτερη έκθεση στα ναρκωτικά στη φυλακή, υποστηρίζει η έρευνα. Επιπλέον, οι οικογενειακές σχέσεις τους κλονίζονται και οι χρήστες αντιμετωπίζουν τον αποκλεισμό από την εκπαίδευση και την απασχόληση.

Η Shirley Cramer, διευθύνουσα σύμβουλος της RSPH, δήλωσε: «Για πάρα πολύ καιρό, ο κόσμος και η Μεγάλη Βρετανία ακολούθησαν αυστηρές τακτικές απέναντι στη χρήση ουσιών ως αυτοσκοπό, παραλείποντας να αναγνωρίσουν ότι οι σκληρές ποινικές κυρώσεις έχουν ωθήσει ευάλωτα άτομα που έχουν ανάγκη θεραπείας στο περιθώριο της κοινωνίας».

«Σε πολλά επίπεδα, από την άποψη της υγείας του κοινού, ο “πόλεμος κατά των ναρκωτικών” έχει αποτύχει. Έχει έρθει η ώρα για μια νέα προσέγγιση, όπου μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι η χρήση ουσιών είναι ένα πρόβλημα υγείας, δεν είναι θέμα του ποινικού κώδικα και ότι οι χρήστες χρειάζονται θεραπεία και υποστήριξη, δεν είναι εγκληματίες που πρέπει να τιμωρηθούν».

Ο καθηγητής John Middleton, πρόεδρος της FPH, δήλωσε: «Η ποινικοποίηση και η φυλάκιση για ήσσονος σημασίας, μη βίαια αδικήματα επιδεινώσει τα προβλήματα που συνδέονται με τη χρήση παράνομων ναρκωτικών, όπως η κοινωνική ανισότητα, η βία και οι μολύνσεις. Η κατοχή και η χρήση θα πρέπει να αποποινικοποιηθούν και να υπάρξει προτεραιότητα στην προσέγγιση του θέματος από την πλευρά της υγείας».

Ο Ron Hogg, επιθεωρητής της αστυνομίας, είπε: «Πιστεύω ότι τα ευάλωτα άτομα πρέπει να υποστηριχθούν ώστε να αλλάξουν τρόπο ζωής και να σταματήσουν τις συνήθειές τους και όχι να αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις, με μεγάλο κόστος για τους ίδιους και για την κοινωνία. Οι περιορισμένοι πόροι της αστυνομίας και των δικαστηρίων μπορούν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα στην αντιμετώπιση των αιτίων που προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά, όπως οι οργανωμένες εγκληματικές συμμορίες που διακινούν τα ναρκωτικά».