Τα τσιμπήματα των κουνουπιών φαίνεται να είναι ένα απαραίτητο κακό του καλοκαιριού, αλλά οι κόκκινες φουσκάλες που προκαλούν είναι κάτι περισσότερο από μια ενόχληση – είναι δυνητικά επικίνδυνες.

Ο λόγος που μας πιάνει φαγούρα όταν μας τσιμπάει ένα κουνούπι, είναι ότι καθώς εγχέει το σάλιο του μέσα στο δέρμα μας, προκαλεί την άμεση και έντονη ανοσολογική απάντηση του οργανισμού μας. Το σώμα στείλει λευκά αιμοσφαίρια και μυελοειδή κύτταρα στην περιοχή, με αποτέλεσμα τη δημιουργία φλεγμονής – αλλά αυτή η τακτική συχνά αποτυγχάνει και μπορεί να μολυνθούν τα ίδια τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μόλις δημιουργηθεί φλεγμονή στο μολυσμένο τσίμπημα, είναι πολύ πιο εύκολο να αναπαραχθούν και να διαδοθούν τυχόν ιοί που μεταφέρει το κουνούπι, όπως ο Ζίκα, η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές ασθένειες.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Λιντς που έκαναν έρευνα σε ποντίκια για τα τσιμπήματα των κουνουπιών, ανακάλυψαν με έκπληξη ότι τα τσιμπήματα των κουνουπιών αυξάνουν δραστικά το επίπεδο των ιών στο δέρμα μολύνοντας τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που σπεύδουν στην περιοχή του τσιμπήματος. «Όταν σταματήσαμε την προσέλευση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, το τσίμπημα δεν ενίσχυε πλέον την μόλυνση», ανέφερε ο Clive McKimmie, PhD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Λιντς.

Ποιοι είναι όμως πιο επιρρεπείς στα τσιμπήματα των κουνουπιών; «Κουνουπομαγνήτες» αποδεικνύονται τα άτομα με ομάδα αίματος 0, αλλά και όσοι πίνουν μπίρα: μόλις 30 ml μπίρας – περίπου ίδια ποσότητα με έναν espresso – είναι αρκετά για να αντιληφθούν την αιθανόλη που παράγεται από το αλκοόλ της μπίρας στο σώμα σας και να σας… επισκεφθούν.

Άλλοι παράγοντες που κάνουν τους ανθρώπους… ακαταμάχητους για τα κουνούπια, είναι η θερμότητα του σώματος, οι χημικές ουσίες που υπάρχουν στον ιδρώτα μας αλλά και η γενετική μας προδιάθεση. Φαίνεται ότι περίπου το 20 % των ανθρώπων προσελκύουν περισσότερο τα τσιμπήματα των κουνουπιών, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.