Η Φύση «τα πάντα εν’ σοφία εποίησε», γι΄ αυτό και το καρπούζι μας το δίνει το καλοκαίρι για να βοηθήσει το σώμα μας να ανταπεξέλθει στις υψηλές θερμοκρασίες και στα προβλήματα που μπορούν να μας προκαλέσουν, αλλά και για να μας χαρίσει την αναμενόμενη δροσερή διάθεση.

Το καρπούζι, ελληνιστί  υδροπέπων (αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα watermelon) προέρχεται από την τουρκική λέξη karpuz και θεωρείται ο βασιλιάς των καλοκαιρινών φρούτων – όχι άδικα, αφού μας δροσίζει, μας χαρίζει ενέργεια και μας προστατεύει από τόσες παθήσεις που ούτε καν φαντάζεστε.

Ενυδάτωση: Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που δημιουργούν οι ζεστές μέρες του καλοκαιριού είναι η αφυδάτωση του οργανισμού μας. Η καθημερινή ενυδάτωσή του είναι απαραίτητη, για να προλάβουμε δυσάρεστες συνέπειες όπως πονοκέφαλος, πυρετός, ρίγη κ.α. Το καρπούζι λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε νερό (92% νερό, 6% φρουκτόζη) αλλά και των αυξημένων ηλεκτρολυτών που περιέχει, μας ενυδατώνει και παράλληλα μας δροσίζει ευχάριστα.

Νεφρά: Ακόμη και η έντονη διούρηση που προκαλεί δεν θα σας ενοχλεί ιδιαίτερα αν σκεφτείτε ότι καθαρίζει το αίμα και τα νεφρά από βλαβερές ουσίες αλλά και από το μεγάλο πρόβλημα της κατακράτησης υγρών, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, όπου τα 2-3 κιλά της κατακράτησης είναι σημαντικά για την εμφάνιση μας στις παραλίες.

Προστασία του δέρματος: Λόγω της βιταμίνης Α προστατεύει το δέρμα μας  και τα μαλλιά μας από τις UV-ακτινοβολίες και λόγω της βιταμίνης C μας προστατεύει από τις οξειδωτικές ουσίες που επιταχύνουν τα σημάδια της γήρανσης.

Όραση: Η βιταμίνη Α ενδυναμώνει την όραση καθώς θεωρείται μία από τις σημαντικότερες βιταμίνες για την διατήρηση της καλής υγείας των ματιών.

Ψυχολογία: Η βιταμίνη Β6 συμβάλει στη σύνθεση σεροτονίνης, ντοπαμίνης και μελατονίνης, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή πνευματική και ψυχολογική μας υγεία καθώς επηρεάζει άμεσα την διάθεση, τα αισθήματα, τον ύπνο, την μνήμη αλλά και την αυτοπεποίθηση, καθώς εκτιμάται ότι τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με την κατάθλιψη.

Δίαιτα: Το καρπούζι γενικότερα θεωρείται μία από τις τροφές που αδυνατίζουν, δεν περιέχει λίπος και έχει πολύ λίγες θερμίδες (2 φέτες γύρω στις 80 kcal). Περιέχει πολλές διαλυτές φυτικές ίνες και λόγω του συμπλέγματος των βιταμινών Β μας χαρίζει ενέργεια αλλά και ενισχύει το μεταβολισμό των υδατανθράκων. Επίσης εμπεριέχει γλουταθειόνη ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά του οργανισμού που συμβάλει στην αποτοξίνωσή του. Τέλος η σχέση κιτρουλίνης-αργινίνης (βασικό αμινοξύ) σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες θα μπορούσε να δράσει θετικά σε όσους πάσχουν από παχυσαρκία αλλά και διαβήτη τύπου 2.

Φυσικό Viagra: Η κιτρουλίνη βοηθά επίσης στη χαλάρωση των αγγείων του οργανισμού με αποτέλεσμα μία φέτα καρπούζι να παρουσιάζει κάποιες παρόμοιες ιδιότητες με αυτές των γνωστών μπλε χαπιών χωρίς όμως τις ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Καρκίνος: Το καρπούζι και η μαγειρεμένη ντομάτα είναι από τις πιο πλούσιες τροφές σε λυκοπένιο. Το λυκοπένιο είναι μία ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία την οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του και παρέχεται μόνο μέσω της διατροφής. Τα πιο κόκκινα καρπούζια έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση λυκοπενίου σε σχέση με τα πιο ροζ. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση λυκοπενίου συνδέεται με τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, του πεπτικού συστήματος, του μαστού και του τραχήλου της μήτρας.

Καρδιαγγειακό σύστημα: Το κάλιο και το μαγνήσιο που περιέχει το καρπούζι βοηθά στη σωστή καρδιακή λειτουργία και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.