Ένα δίχρονο κοριτσάκι νοσηλεύεται εξαιτίας σοβαρής ανεπάρκειας βιταμινών, η οποία προήλθε από μια κακώς εφαρμοσμένη αυστηρώς χορτοφαγική διατροφή, η οποία απαγορεύει την κατανάλωση οποιουδήποτε τροφίμου ζωικής προέλευσης, όπως π.χ. τα αυγά ή τα γαλακτοκομικά.

Το κορίτσι εισήχθη σε σοβαρή κατάσταση στο Istituto Giannina Gaslini, ένα νοσοκομείο παίδων στη Γένοβα της Ιταλίας. Παρέμεινε σε μονάδα εντατικής θεραπείας για αρκετές ημέρες, όμως τώρα δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

Οι γονείς του παιδιού ακολουθούν επίσης vegan διατροφή. Εκτός από το ότι παιδί μεγάλωνε με μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή, μικρότερη θήλαζε ενώ η μητέρα της ακολουθούσε την ίδια δίαιτα, με αποτέλεσμα το μητρικό γάλα να είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά.

Όταν το κορίτσι αρρώστησε, οι γονείς της το πήγαν στο νοσοκομείο ακολουθώντας τη συμβουλή των τοπικών γιατρών.

Οι ειδικοί του νοσοκομείου βρήκαν ότι το κορίτσι ήταν λιποβαρές και είχε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 και χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης. Παρατήρησαν επίσης ότι εμφάνιζε και ορισμένα σχετικά συμπτώματα, όπως αργές αντιδράσεις και υποτονικές κινήσεις.

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 στα μικρά παιδιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Τα βρέφη με χαμηλό επίπεδο της βιταμίνης μπορεί να υποφέρουν από αναπτυξιακή καθυστέρηση και προβλήματα στην κίνηση. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να αποδειχθούν μόνιμα, αν αφεθούν χωρίς θεραπεία.

Οι εξετάσεις στο κοριτσάκι συνεχίζονται για να ελεγχθεί  η πιθανότητα κληρονομικών ασθενειών που μπορεί να συνέβαλαν στην κατάσταση του κοριτσιού. Αν και οι αρχές δεν πιστεύουν ότι οι γονείς του παιδιού το κακοποιούσαν, θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για παραμέληση ανηλίκου και η υπόθεση είναι πιθανό να φτάσει ενώπιον του Δικαστηρίου Ανηλίκων.

Σύμφωνα με ειδικούς διατροφολόγους, τα παιδιά είναι δυνατόν να ακολουθήσουν vegan διατροφή, αλλά με ιδιαίτερη προσοχή.

«Είναι μια πολύ αυστηρή διατροφή, αλλά ένα παιδί μπορεί να την ακολουθήσει», ανέφερε ο παιδίατρος Alberto Ferrando. «Βασική προϋπόθεση είναι η ιδιαίτερη φροντίδα και παρακολούθηση, με συνεχείς ελέγχους από παιδίατρο ο οποίος θα είναι έτοιμος να αναλάβει δράση κατά των ελλείψεων σε βιταμίνες ή άλλα στοιχεία που μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνες για την υγεία ενός μικρού παιδιού».

Ο Δρ Ferrando πρόσθεσε: «Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 προκαλεί μη αναστρέψιμη νευρολογική βλάβη. Όσο γρηγορότερα ληφθεί δράση για την αποκατάσταση της ισορροπίας της, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες για την αποκατάσταση της υγείας του παιδιού. Δυστυχώς, η ζημιά είναι μεγαλύτερη στις μικρότερες ηλικίες».