Ένα φως 10 δισεκατομμύρια φορές λαμπρότερο από τον ήλιο χρησιμοποιήθηκε για να ανακαλύψει τη μοριακή δομή του ιού Έμπολα, σε ένα σημαντικό βήμα για να δημιουργηθεί φαρμακευτική αγωγή κατά της θανατηφόρου νόσου.
Το Diamond Light Source είναι το σύγχροτρον της Μεγάλης Βρετανίας – ένας κυκλικός επιταχυντής σωματιδίων που στεγάζεται σε ένα κτίριο στο μέγεθος του γηπέδου Γουέμπλεϊ στο Oxfordshire. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το high tech μηχάνημα θα μπορούσε να εκθέσει την αχίλλειο πτέρνα πολλών ανιάτων σήμερα ασθενειών, εξετάζοντάς τις σε ατομική κλίμακα.
Όταν οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης «έστρεψαν» το σύγχροτρον στον ιό Έμπολα κατάφεραν να «δουν» και να κατανοήσουν τη δομή του.
Κατανόηση του ιού για καλύτερη φαρμακευτική αγωγή
Οι επιστήμονες είχαν ήδη εντοπίσει δύο υπάρχοντα φάρμακα, το παυσίπονο ιβουπροφαίνη και το αντικαρκινικό τορεμιφαίνη, που μπορεί να έχουν επίδραση στον ιό. Έτσι, η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε το απίστευτα δυνατό φως και σε δείγμα του Έμπολα που είχε υποβληθεί σε φαρμακευτική αγωγή και ανακάλυψε ότι ήταν σε θέση να αναστείλουν την εξάπλωσή του ως ένα βαθμό.
Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής David Stuart, δήλωσε: «Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να οδηγήσουν στο σχεδιασμό πιο ισχυρών φαρμάκων κατά του Έμπολα. Η ομάδα μου θα συνεχίσει την έρευνα στο Diamond το οποίο θα μας βοηθήσει να επιταχύνουμε περαιτέρω τη διαδικασία σχεδιασμού φαρμάκων. Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα θα οδηγήσει σε νέα φάρμακα που μπορούν να σώσουν ζωές, αν έρθουμε αντιμέτωποι με περισσότερα κρούσματα της νόσου στο μέλλον».
Ο καθηγητής έχει χρησιμοποιήσει το Diamond Light Source στο παρελθόν για να εξετάσει τον ιό του αφθώδους πυρετού, σε έρευνα που βοήθησε στην ανάπτυξη νέων εμβολίων.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, εστίασε σε υπάρχοντα φάρμακα, επειδή έχουν ήδη περάσει από τη διαδικασία της κλινικής δοκιμής και έχουν αποδειχθεί ασφαλή για χρήση σε ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ασθενών με Έμπολα πιο γρήγορα από ό, τι ένα νέο φάρμακο που θα έπρεπε να δημιουργηθεί τώρα.
Το ξέσπασμα του Έμπολα στη Δυτική Αφρική σκότωσε περισσότερους από 11.000 ανθρώπους προτού η αντίδραση των υγειονομικών υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο κατάφερε να σταματήσει την εξάπλωσή του. Ωστόσο, δεν υπάρχει προς το παρόν εμβόλιο που να θωρακίζει τους ανθρώπους από τον ιό ή αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία των ασθενών.