Για δεκαετίες, οι επιστήμονες νόμιζαν ότι γνώριζαν τι χρειαζόταν μια θανατηφόρα μορφή όγκου του εγκεφάλου για να αναπτυχθεί: σάκχαρα. Τώρα, όμως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα τέχνασμα που χρησιμοποιούσαν για να καλλιεργούν ιστούς στο εργαστήριο τους παραπλανούσε και τα καρκινικά κύτταρα του γλοιώματος χρειάζονται στην πραγματικότητα λιπαρά. Η ανακάλυψη έχει οδηγήσει σε μια εντελώς νέα προσέγγιση για τη θεραπεία της νόσου, η οποία θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε φαρμακευτική αγωγή η οποία θα είναι σε θέση να παρατείνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής των ασθενών.
Τα γλοιώματα είναι από τις δυσκολότερες μορφές καρκίνου για να αντιμετωπιστούν, με 60% των ασθενών να πεθαίνουν μέσα σε ένα χρόνο.
Η Δρ Elizabeth Stoll, η οποία ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας, είπε ότι τα περισσότερα κύτταρα του εγκεφάλου χρησιμοποιούν τη ζάχαρη ως κύρια πηγή ενέργειας. Το ίδιο είχε θεωρηθεί και για τα καρκινικά κύτταρα του εγκεφάλου και τα τεστ σε δείγματα ιστού στο εργαστήριο φάνηκε να επιβεβαιώνουν τη θεωρία.
Φαρμακευτική αγωγή που αποτρέπει τα κύτταρα από τη χρήση λιπαρών
Όμως η Δρ Stoll, η οποία τόνισε ότι τα ευρήματα της ομάδας της ήταν σε κυτταρικό επίπεδο και δεν είχαν σχέση με διατροφικές συνήθειες, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι οι όγκοι βασίζονται στην πραγματικότητα σε μεγάλο βαθμό στα λιπαρά.
Όταν τα δείγματα ιστού και όγκοι σε ποντίκια υποβλήθηκαν σε φαρμακευτική αγωγή με etomoxir, το οποίο στοχεύει στο να αποτρέψει τα κύτταρα να χρησιμοποιήσουν λιπαρά, επιβράδυνε την ανάπτυξη του καρκίνου, όπως ανέφεραν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Neuro-Oncology.
«Δοκιμάσαμε την etomoxir στα πειραματόζωα και φάνηκε ότι η συστηματική χορήγηση αυτού του φαρμάκου επιβραδύνουν την αύξηση του γλοιώματος, παρατείνοντας τον μέσο χρόνο επιβίωσης κατά 17%» είπε η γιατρός του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου του Νιουκάσλ. «Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν ένα νέα στόχο για τη φαρμακευτική αγωγή που θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία της νόσου στο μέλλον».
Η Δρ Stoll εξεπλάγη όταν διαπίστωσε ότι τα κύτταρα του γλοιώματος δεν άρχισαν απλώς να χρησιμοποιούν σάκχαρα όταν δεν ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν λιπαρά.
«Για 60 χρόνια πιστεύαμε ότι όλοι οι όγκοι βασίζονται στα σάκχαρα για τις ενεργειακές τους ανάγκες και καθώς ο εγκέφαλος βασίζεται επίσης στα σάκχαρα για ενέργεια, έτσι ήταν λογικό να σκεφτούμε ότι το ίδιο συνέβαινε στους όγκους του εγκεφάλου», είπε η Δρ Stoll.
Δήλωσε επίσης ότι είναι πιθανό διαφορετικές μορφές καρκίνου να χρησιμοποιούν διαφορετικές πηγές ενέργειας, όπως συμβαίνει με τα διάφορα μέρη του σώματος.