Πολλοί είναι οι Αμερικανοί που ζηλεύουν τους Βρετανούς για την προφορά τους: κατά τη γνώμη τους μια βρετανική προφορά κάνει τον άνθρωπο να δείχνει πιο εκλεπτυσμένος και σοφιστικέ – δεν είναι τυχαίο ότι συχνά στις ταινίες του Χόλιγουντ προτιμούνται βρετανοί ηθοποιοί για να υποδυθούν ανάλογους χαρακτήρες.

Μια γυναίκα από το Τέξας κατάφερε να αποκτήσει βρετανική προφορά όχι χάρη σε εξειδικευμένα μαθήματα φωνητικής, αλλά εντελώς κατά λάθος: μετά από μια χειρουργική επέμβαση στο σαγόνι η Lisa Alamia ξύπνησε από τη νάρκωση μιλώντας σαν να ήταν γέννημα θρέμμα του Ηνωμένου Βασιλείου!

Η γυναίκα κατάφερε με την επέμβαση να διορθώσει τον προγναθισμό της, όμως στη συνέχεια διαγνώστηκε με Σύνδρομο Ξενική Προφοράς, μια πραγματική πάθηση η οποία μπορεί να είναι μόνιμη.

Το Σύνδρομο της Ξενικής Προφοράς είναι εξαιρετικά σπάνιο και έχει επηρεάσει μόνο περίπου 100 άτομα κατά τον προηγούμενο αιώνα. Συνήθως προκαλείται από κάποιο τραύμα στον εγκέφαλο ή από ψυχολογικές αιτίες. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μια γυναίκα από τη Νορβηγία χτυπήθηκε από θραύσμα οβίδας στο κεφάλι και ανέπτυξε μια βαριά, ξενική προφορά. Το αποτέλεσμα ήταν οι συμπατριώτες της να την κοιτούν με καχυποψία και να αρνούνται να την εξυπηρετήσουν στα καταστήματα, καθώς νόμιζαν ότι ήταν Γερμανίδα!

Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για το Σύνδρομο: μπορεί να εξασθενίσει με την πάροδο του χρόνου ή να παραμείνει για πάντα. Η Alamia έχει ταξιδέψει έξω από τις ΗΠΑ μόνο μια φορά στο Μεξικό – ενώ δεν ήταν «εκτεθειμένη» σε βρετανική προφορά σε οποιαδήποτε φάση της ζωής της. Ο γιατρός της προσπάθησε να διαπιστώσει αν η νέα της προφορά της ήταν συνειδητή και αν η γυναίκα προσποιούνταν, υποβάλλοντάς την ξανά και ξανά σε φράσεις γλωσσοδέτες και άλλα προφορικά τεστ αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Μερικοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι μικρές διαφορές στο πώς το στόμα κινείται κατά τη διάρκεια της ομιλίας μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που προφέρονται τα φωνήεντα, με αποτέλεσμα κάποιοι να αντιλαμβάνονται αυτή την αλλαγή ως διαφορετική προφορά.

Όταν η Alamia άρχισε να μιλάει μετά την εγχείριση, τα παιδιά της σκέφτηκαν ότι το έκανε στα ψέματα – άποψη που συμμερίζονται και άλλοι ακόμη και σήμερα. Η ίδια όμως, ως περήφανη Τεξανή, ξεκίνησε λογοθεραπεία  ελπίζοντας να αποκτήσει και πάλι την κανονική προφορά της.