Σχεδόν το ένα πέμπτο των γυναικών ηλικίας μεταξύ 35 και 44 δυσκολεύονται να συλλάβουν, με αυτές που παντρεύονται ή συζούν αργότερα στη ζωή τους, να είναι πιο πιθανό να παρουσιάζουν υπογονιμότητα, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που διεξήχθη.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 15.000 ανθρώπους στη Μεγάλη Βρετανία αποκάλυψε ότι 17,7% των γυναικών ηλικίας 35 έως 44 είχαν προσπαθήσει να συλλάβουν για ένα χρόνο ή περισσότερο, ποσοστό μεγαλύτερο από τον μέσο όρο (12,5%) των γυναικών όλων των ηλικιών.
Επίσης, το 17,6% των γυναικών που άρχισαν να συζούν ή παντρεύτηκαν σε ηλικία 30 ετών και άνω, ανέφερε κάποιο πρόβλημα στην προσπάθεια να μείνουν έγκυες, σε σύγκριση με το 13,8% των γυναικών ηλικίας 20 έως 29.
Από αυτές που είχαν παιδιά, περισσότερες από το ένα τρίτο όσων έγιναν μητέρες σε ηλικία 35 ετών και άνω είχαν βιώσει μια περίοδο της υπογονιμότητας, σε σύγκριση με λιγότερες από μία στις 10 γυναίκες που είχαν το πρώτο τους παιδί πριν από την ηλικία των 25 ετών.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Human Reproduction, διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες με καλύτερες θέσεις εργασίας και όσες είχαν πανεπιστημιακούς τίτλους, είχαν περισσότερες πιθανότητες να δυσκολεύονται να συλλάβουν.
Μεταξύ των ανδρών, το 14,9% όσων ήταν ηλικίας μεταξύ 35 και 44 και το 14,5% όσων ήταν ηλικίας μεταξύ 45 και 54 είχαν αγωνιστεί με την υπογονιμότητα, σε σύγκριση με το 10,1% των ανδρών όλων των ηλικιών. Πάνω από ένας στους 10 (11,9%) των ανδρών ανέφεραν υπογονιμότητα εάν παντρεύτηκαν ή άρχισαν να συζούν μεταξύ των ηλικιών 20 έως 29, σε σύγκριση με το 11,1% των ανδρών που άρχισαν να συζούν ή παντρεύτηκαν όταν σε ηλικία 30 ετών και άνω.
Η Jessica Data, επικεφαλής της έρευνας από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, δήλωσε: «Η έρευνά μας αγγίζει τις γυναίκες που επιδιώκουν σταδιοδρομία σε μια αβέβαιη αγορά εργασίας. Αντί να τις προειδοποιήσουμε για τους κινδύνους υπογονιμότητας όσο καθυστερούν τη μητρότητα, υποστηρίζουμε καλύτερη κοινωνική πολιτική που θα υποστηρίζει τους εργαζόμενους γονείς».
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 ετών που είχαν υπογονιμότητα ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν κατάθλιψη και να αισθάνονται δυσαρεστημένες από τη σεξουαλική τους ζωή – κάτι ανάλογο όμως δεν συμβαίνει στους άνδρες.