Οι μυκητιασικές λοιμώξεις σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους από ό, τι η ελονοσία ή ο καρκίνος του μαστού, αλλά δεν θεωρούνται προτεραιότητα, λένε οι επιστήμονες.
Ο καθηγητής Neil Gow, από το πανεπιστήμιο της Αμπερντίν, υποστήριξε ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από μυκητιασικές λοιμώξεις σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, δεν υπάρχουν εμβόλια για να τις αντιμετωπίζουν και υπάρχει «επιτακτική ανάγκη» για νέες θεραπείες, όπως είπε.
Η προειδοποίηση έρχεται καθώς γιατροί στην Αγγλία προειδοποιούν ότι ένα νέο στέλεχος μύκητα προκαλεί επανειλημμένα κρούσματα σε νοσοκομεία. Υπάρχουν πάνω από πέντε εκατομμύρια είδη μυκήτων, αλλά μόνο τρεις μεγάλες ομάδες προκαλούν την πλειοψηφία των θανάτων σε ανθρώπους:
Ασπέργιλλος (Aspergillus) – επηρεάζει τους πνεύμονες
Κρυπτόκοκκος (Cryptococcus) – ροσβάλλει κυρίως τον εγκέφαλο
Kάντιντα (Candida) – μολύνει βλεννογόνους μεμβράνες
Ο καθηγητής Gow, δήλωσε: «Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τις ήπιες λοιμώξεις από μύκητες, αλλά κανείς δεν πέθανε ποτέ από το “πόδι του αθλητή”. Ωστόσο, ένα εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από λοιμώξεις από μύκητες και πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα αυτά τα διαφορετικά είδη της μόλυνσης και πώς να τα αντιμετωπίσουμε».
Οι λοιμώξεις είναι πιο θανατηφόρες σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα – όπως ασθενείς με HIV – έτσι η μυκητιασική είναι ένα πρόβλημα ιδιαίτερα οξύ στην Αφρική. «Είναι ένα υποτιμημένο πρόβλημα και είναι μια πολύ σοβαρή πρόκληση για τα μέρη του κόσμου που είναι λιγότερο εξοπλισμένα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα», πρόσθεσε ο καθηγητής Gow.
Οι ασθενείς που έχουν καρκίνο ή ακολουθούν θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα μετά από μεταμόσχευση οργάνου, είναι επίσης πιο επιρρεπείς σε μόλυνση. Οι μύκητες είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί και μπορούν να ξεγελάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αποτρέψουν την αναγνώριση και αντιμετώπισή τους.
Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας προειδοποίησαν ότι ένα νέο στελέχους της Candida Auris προκάλεσε επιδημία που επηρέασε 40 ασθενείς σε νοσοκομείο της νοτιοανατολικής Αγγλίας.
Η λοίμωξη εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2009 στην Ιαπωνία, αλλά έκτοτε έχουν αναφερθεί κρούσματά της σε όλη την Ασία και τμήματα της Νότιας Αμερικής.