Γιατροί στην Ινδία αντικατέστησαν την κατεστραμμένη μύτη ενός 12χρονου αγοριού με μια καινούρια η οποία αναπτύχθηκε στο… μέτωπό του. Μια παρόμοια προσπάθεια πραγματοποιήθηκε στην Κίνα το 2013, σε έναν άνδρα του οποίου η μύτη είχε υποστεί εκτεταμένες βλάβες εξαιτίας ενός τροχαίου ατυχήματος.

Η μύτη του μικρού Arun Patel υπέστη σοβαρές ζημιές και παραμορφώθηκε την εποχή που ήταν μωρό και έπασχε από πνευμονία. Η μόλυνση κατέστρεψε τον χόνδρο της μύτης του, γεγονός που έκανε εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθεια των γιατρών για να καταφέρουν να την επιδιορθώσουν.

Οι γονείς του Arun τον πήγαν σε έναν γιατρό στο χωριό τους, στην πολιτεία Madhya Pradesh στην κεντρική Ινδία, όταν διαπίστωσαν ότι έπασχε από πνευμονία αμέσως μετά τη γέννησή του. Όμως η προσπάθεια για θεραπεία επιδείνωσε την κατάστασή του και τελικά έχασε τη μύτη του εξαιτίας εκτεταμένης βλάβης των ιστών.

Περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, μια ομάδα γιατρών στην πόλη Indore αποφάσισε να διεξάγει μια σπάνια επέμβαση πλαστικής χειρουργικής σε τέσσερις φάσεις, για να δώσει στον Arun μια νέα μύτη.

Ο Δρ Dash Ashwini, ο οποίος ήταν επικεφαλής της χειρουργικής ομάδας, δήλωσε ότι ήταν «βέβαιος πως η νέα μύτη θα λειτουργήσει σωστά, ακριβώς όπως και τα υπόλοιπά όργανά του» και πρόσθεσε ότι η όλη η διαδικασία χρειάστηκε περίπου ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί.

Στην πρώτη φάση, ένα ειδικό επίθεμα «επέκτασης ιστού» από σιλικόνη τοποθετήθηκε στο μέτωπό του για να δημιουργήσει χώρο ώστε να αναπτυχθεί εκεί η νέα μύτη. Στη συνέχεια, ένα ειδικό χημικό εγχύθηκε στην περιοχή με ένεση, το οποίο είχε σκοπό να κάνει τον ιστό να επεκταθεί.

Στη δεύτερη φάση οι γιατροί πήραν χόνδρο από το στήθος του για να δημιουργήσουν τη νέα μύτη, η οποία μεγάλωσε στο μέτωπό του μετά από τρεις μήνες.

Οι γιατροί αφαίρεσαν την τεχνητή μύτη στην τρίτη φάση και την εμφύτευσαν στο πρόσωπο του 12χρονου. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την αποκατάσταση του μέτωπό του.