Τις έχουμε ακούσει, τις πιστέψαμε και φροντίζουμε να τις διαδίδουμε στους γύρω μας. Ισχύουν όμως πραγματικά; Τι έχει να πει η επιστήμη για όσα λέει η πρακτική ιατρική;

Τρώτε πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα
Η εκστρατεία για τις πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ξεκίνησε στη Μεγάλη Βρετανία το 1993: καθώς μία μερίδα ισοδυναμεί με 80 γρ., ήταν ένας ωραίος τρόπος να ενταχθεί η 400 γραμμαρίων προτεινόμενη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φρούτων και λαχανικών. Η συμβουλή λοιπόν πραγματικά ισχύει. Μερικές από τις αρχικές υποθέσεις όσον αφορά την πραγματική προστασία από τον καρκίνο έχουν γενικά αμφισβητηθεί, όμως είναι γενικά αποδεκτό ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι θρεπτικά, παρέχουν φυτικές ίνες και καταλαμβάνουν χώρο στο πιάτο και στο στομάχι που διαφορετικά θα μπορούσε να φιλοξενεί κάτι λιγότερο υγιεινό.

Πίνετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα
Κανένας δεν γνωρίζει ακριβώς πως προέκυψε αυτό το απόφθεγμα στην πρακτική ιατρική. Μια οδηγία του 1945 από το Συμβούλιο Τροφίμων και Διατροφής των ΗΠΑ σημείωνε ότι χρειαζόμαστε 2,5 λίτρα νερό την ημέρα, αλλά διευκρίνιζε επίσης ότι ένα σημαντικό μέρος της ποσότητας μπορεί να ληφθεί από τα τρόφιμα. Σε κάθε περίπτωση, το πόσο νερό χρειαζόμαστε αυξομειώνεται καθημερινά, ανάλογα με το πόσο δραστήριοι είμαστε, τι τρώμε, αν είμαστε άρρωστοι και τι καιρό κάνει. Γι’ αυτό και το σώμα μας μάς ειδοποιεί όταν χρειαζόμαστε περισσότερο νερό μέσω της δίψας. Η θεωρία που λέει ότι είστε ήδη αφυδατωμένοι όταν διψάτε, δεν στηρίζεται σε κανένα επιστημονικό δεδομένο και δεν ισχύει.

Μια αναθεωρητική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας το 2008 επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει σαφής απόδειξη οφέλους από την κατανάλωση αυξημένων ποσοτήτων νερού». Η μελέτη ερεύνησε αν το πολύ νερί προσφέρει βελτιωμένη λειτουργία των νεφρών και αποτοξίνωση, καλύτερο δέρμα, λιγότερους πονοκεφάλους και μικρότερη κατανάλωση θερμίδων λόγω αίσθησης κορεσμού: τίποτα από αυτά δεν συνέβη.

Διαβάζοντας στο σκοτάδι καταστρέφουμε τα μάτια μας
Η ανάγνωση σε λιγοστό φως μπορεί να είναι πρόκληση για την όρασή μας, σε σημείο που να γίνεται πολύ ενοχλητική. Θα μπορούσε να προκαλέσει πονοκέφαλο και να κουράσει τα μάτια μας. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει το βρετανικό Κολέγιο Οπτομετρών, «η ανάγνωση σε αμυδρό φως ή σκοτάδι είναι εξαιρετικά απίθανο να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα μάτια σας». Μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η μυωπία είναι πιο συχνό φαινόμενο σε χώρες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, στις οποίες τα παιδιά μεγαλώνουν κοιτάζοντας κοντά πιο συχνά (όταν διαβάζουν π.χ.), αλλά η σύνδεση θα μπορούσε απλώς να έχει σχέση με το γεγονός ότι πιο πλούσιοι πληθυσμοί έχουν καλύτερη πρόσβαση σε εξετάσεις από οφθαλμιάτρους. Πάντως, καλό είναι κατά την ανάγνωση το φως να χτυπάει κατευθείαν στη σελίδα και να μην έρχεται πάνω από τον ώμο μας, προκαλώντας «αντηλιά».