Οι άνδρες με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη θα μπορούσαν να ελεγχθούν για κληρονομικά γονίδια υψηλού κινδύνου, επειδή είναι αρκετά κοινά, μπορεί να επηρεάσουν τη θεραπευτική αγωγή και μπορεί να τα κληρονομήσουν στα παιδιά τους, λένε οι ειδικοί.

Σύμφωνα με τους διεθνείς ερευνητές, περισσότεροι από ένας στους 10 άνδρες με την προχωρημένη νόσο, φέρουν ένα ελαττωματικό γονίδιο που κληρονόμησαν από τον γονιό τους. Ένα από τα γονίδια αυτά είναι το BRCA1 το οποίο έχει ήδη συνδεθεί με τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.

Ποια η σχέση του DNA με τον καρκίνο του προστάτη

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση NEJM, είναι η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα. Εξέτασε περίπου 700 ασθενείς με επιθετικό καρκίνο του προστάτη και διαπίστωσε ότι ένα «σημαντικό ποσοστό» αυτών των ανθρώπων γεννιούνται με μεταλλαγμένο DNA. Οι άνδρες με τα γονίδια αυτά μπορούν να επωφεληθούν από νεότερες θεραπείες με φάρμακα που εκμεταλλεύονται τον κατεστραμμένο γενετικό κώδικα για να εντοπίσουν και να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα.

Περίπου ένας στους οκτώ άνδρες θα προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ορισμένοι όγκοι του προστάτη έχουν πολύ αργή ανάπτυξη και δεν μπορούν να προκαλέσουν κανένα σύμπτωμα ή βλάβη. Άλλα – περίπου το ένα τρίτο – είναι πιο γρήγορα αναπτυσσόμενοι και μπορεί να είναι θανατηφόροι.

Οι ερευνητές αναζητούν τρόπους για να αναγνωρίζουν ποιοι καρκίνοι θα είναι προβληματικοί και πιστεύουν ότι η εξέταση των γονιδίων ενός ασθενούς θα μπορούσε να βοηθήσει.

Ο Καθηγητής Johann de Bono από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν ένα τεστ σάλιου για να ελέγξουν το DNA 692 ανδρών με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη που συμμετείχαν στη μελέτη τους. Περίπου το 12% των ανδρών βρέθηκε να έχει κληρονομήσει μεταλλάξεις στο DNA του που οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να είναι η αιτία του καρκίνου τους.

Ο καθηγητής de Bono πιστεύει ότι ο εντοπισμός ασθενών με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να βελτιώσει τη θεραπεία: «Θα μπορούσαμε να προσφέρουμε σε αυτούς τους άνδρες φάρμακα όπως οι αναστολείς PARP, τα οποία είναι αποτελεσματικά σε ασθενείς με ορισμένες μεταλλάξεις επιδιόρθωσης του DNA και δείχνουν σημαντική δραστικότητα κατά των όγκων σε συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές».

Είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να προτείνουμε έλεγχο για μεταλλάξεις σε ολόκληρες οικογένειες, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να είναι λογικό στο μέλλον.

«Ως γιατροί, όλοι γνωρίζουμε ασθενείς που λένε ότι ο πατέρας και ο παππούς τους είχαν αυτή τη μορφή καρκίνου. Πρέπει να κάνουμε δοκιμές για την αξιολόγηση αυτού του κινδύνου – στη συνέχεια θα μπορούσαμε να εξετάσουμε στρατηγικές πρόληψης».