Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορεί να μας «ανοίγουν» την όρεξη, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν επιστήμονες σε πειραματόζωα. Σε μύγες των φρούτων και ποντίκια, η αναντιστοιχία μεταξύ γλυκιάς γεύσης και λιγότερες θερμίδων θέτει το σώμα σε κατάσταση «τάισέ με», όπως αναφέρει η επιθεώρηση Cell Metabolism.
Ωστόσο, κάποιοι διατροφολόγοι λένε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι το ισχύει το ίδιο και για τους ανθρώπους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα χαμηλά σε θερμίδες ζαχαρούχα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διατηρήσουν ένα φυσιολογικό βάρος και είναι καλύτερα για τα δόντια μας από την κανονική ζάχαρη.
Οι ερευνητές πάντως λένε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να βεβαιωθούμε ότι ο οργανισμός των δισεκατομμυρίων ανθρώπων που καταναλώνουν τακτικά υποκατάστατα ζάχαρης δεν έχει την ίδια αντίδραση.
Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μας ανοίγουν την όρεξη
Η αυστραλιανή ερευνητική ομάδα εξέτασε τα σήματα του εγκεφάλου που συνδέονται με την όρεξη και την ευχαρίστηση σε έντομα και τρωκτικά, ενώ καθόρισαν τη διατροφή τους. Σε κάποια δόθηκαν τροφές που περιείχαν φυσικά σάκχαρα, ενώ άλλα τράφηκαν και με χαμηλές σε θερμίδες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.
Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ διαπίστωσαν ότι όταν η γλυκιά γεύση και η ενέργεια ήταν εκτός φυσιολογικής αντιστοιχίας (γλυκιά γεύση-πολλές θερμίδες) για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα – σχεδόν μια εβδομάδα για τις μύγες των φρούτων και τα ποντίκια – ο εγκέφαλος προσπαθούσε να αντισταθμίσει την κατάσταση, στέλνοντας σήματα για μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των θερμίδων που λαμβάνονται. Τα πειραματόζωα ανταποκρίθηκαν καταναλώνοντας περισσότερη τροφή.
Ο καθηγητής Greg Neely είπε: «Όταν ερευνήσαμε γιατί τα ζώα έτρωγαν περισσότερο, ακόμη κι αν λάμβαναν αρκετές θερμίδες, βρήκαμε ότι η παρατεταμένη κατανάλωση τεχνητού γλυκαντικού στην πραγματικότητα αυξάνει τη διάθεση να φάνε περισσότερο φαγητό».
Ο Δρ Ros Miller, από το Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής, δήλωσε πάντως ότι η πλειονότητα των μέχρι στιγμής αποδεικτικών στοιχείων δείχνουν ότι οι γλυκαντικές ουσίες χαμηλής θερμιδικής αξίας δεν αυξάνουν την ενεργειακή πρόσληψη σε ανθρώπους: «Η ιδέα ότι τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν γλυκαντικές ουσίες λίγων θερμίδων μπορεί να αυξήσει την όρεξη και να προωθήσει την παχυσαρκία δεν υποστηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελετών».
«Η απλότητα της διατροφής που καταναλώνεται από τρωκτικά και έντομα σε αυτού του τύπου των μελετών είναι σε αντίθεση με την εξαιρετικά πολύπλοκη διατροφή μας. Για εμάς, η γλυκιά γεύση δεν προβλέπει αξιόπιστα την ενέργεια που περιέχεται στα τρόφιμα και τα ποτά. Είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούμε ένα συνδυασμό χαρακτηριστικών, όπως τη γεύση, την υφή και το άρωμα, για να προβλέψουμε την ενεργειακή αξία ενός τροφίμου, όχι απλώς τη γλυκύτητα».