Η απλούστευση του τρόπου εξέτασης των ωοθηκών είναι η συνταγή της επιτυχίας, καθώς σώζει ζωές και οικονομικούς πόρους, όπως δείχνει μια επιστημονική μελέτη. Η εξέταση του DNA των ασθενών μπορεί να προσδιορίσει την πιο αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή και να αποκαλύψει εάν άλλα μέλη της οικογένειας βρίσκονται σε κίνδυνο.

Σήμερα δεν εξετάζονται πολλοί ασθενείς με αυτόν τον τρόπο αλλά η ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (ICR) στο Λονδίνο, έκανε τη διαδικασία πιο εύκολη για τις γυναίκες.

Στο επίκεντρο της εξέτασης είναι ένα σύνολο γενετικών μεταλλάξεων, το οποίο είναι κληρονομικό και ονομάζεται BRCA – υπολογίζεται ότι προκαλεί το 15% των 7.100 περιπτώσεων καρκίνου των ωοθηκών που καταγράφονται στη Μεγάλη Βρετανία κάθε χρόνο.

Γνωρίζοντας εάν η ασθενής ανήκει σε αυτό τα 15% δημιουργεί μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχημένης θεραπείας, καθώς συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή χημειοθεραπείας είναι περισσότερη αποτελεσματική έναντι όγκων που προκαλούνται από μεταλλάξεις BRCA και αντικαρκινική φαρμακευτική αγωγή, όπως οι αναστολείς PARP, έχουν αποτέλεσμα μόνο σε γυναίκες με μεταλλάξεις BRCA.

Ένας όγκος που είναι θετικός σε εξέταση για BRCA, είναι επίσης ένα σημάδι προειδοποίησης ότι και άλλα μέλη της οικογένειας διατρέχουν κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών, του μαστού ή του προστάτη.

Έως τώρα, οι εξετάσεις απαιτούν ένα ραντεβού με μια ξεχωριστή ομάδα γενετικής, αφού γίνει η διάγνωση του καρκίνου από τον γιατρό. Ο μέσος όρος αναμονής στη Μεγάλη Βρετανία είναι 12-15 εβδομάδες λένε οι ερευνητές και μόνο λίγες γυναίκες ακολουθούν αυτόν τον δρόμο.

Η ομάδα του ICR όμως χρησιμοποίησε την πρόοδο στα τεστ γενετικής – που γίνονται συνεχώς ταχύτερα και φθηνότερα – ώστε να γίνεται ο έλεγχος κατευθείαν από τον αρχικό γιατρό.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Scientific Reports, έδειξαν όλες οι ασθενείς εξετάστηκαν για BRCA και χρειάστηκε μόνο το ένα τέταρτο του χρόνου για να βγουν τα αποτελέσματά τους. Εκτιμάται ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας θα γλιτώσει 2,6 εκατομμύρια λίρες τον χρόνο εάν αλλάξει τον τρόπο των εξετάσεων.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Nazneen Rahman υποστήριξε ότι η νέα προσέγγιση θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη και για τον έλεγχο άλλων μορφών καρκίνου, όπως εκείνος του μαστού.