Ερευνητές ανακάλυψαν έναν νέο τρόπο για την πρόληψη του άσθματος αντιμετωπίζοντάς το ακριβώς στην «πηγή» της νόσου, μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να αμφισβητήσει την έως τώρα αντίληψή μας για την πάθηση.

Η ομάδα των επιστημών από το πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή πνευμονολογίας Hans Michael Haitchi, εξέτασε την επίδραση του γονιδίου ADAM33, το οποίο συνδέεται με την εμφάνιση του άσθματος.

Ένα ένζυμο που παράγεται από το συγκεκριμένο γονίδιο προσκολλάται στα κύτταρα των μυών των αεραγωγών, τα οποία μπορεί να επηρεαστούν και να προκαλέσουν κακή λειτουργία των πνευμόνων σε όσους εμφανίζουν την πάθηση.

Οι μελέτες που έγιναν σε δείγματα ανθρώπινου ιστού και ποντίκια δείχνουν ότι, αν απενεργοποιηθεί το ADAM33 ή αποτραπεί από το να επηρεάσει αρνητικά τα κύτταρα, τα συμπτώματα του άσθματος – περισσότεροι μύες και αιμοφόρα αγγεία γύρω από τους αεραγωγούς, συσπάσεις και φλεγμονή – θα μειωθούν.

Ο καθηγητής Haitchi είπε: «Αυτό το εύρημα αλλάζει ριζικά την κατανόησή μας για το θέμα. Εδώ και χρόνια έχουμε σκεφτεί ότι η αναδιαμόρφωση των αεραγωγών είναι το αποτέλεσμα της φλεγμονής που προκαλείται από μια αλλεργική αντίδραση, αλλά η έρευνα μας, μάς λέει το αντίθετο. Το πιο σημαντικό, πιστεύουμε ότι αν αποτρέψουμε το ADAM33 από το να δημιουργεί προβλήματα ή αν σταματήσουμε  τη δραστηριότητά του όταν δημιουργεί προβλήματα, θα μπορούσαμε να προλάβουμε την εμφάνιση του άσθματος».

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Clinical Investigation έδειξε ότι το γονίδιο ADAM33 όταν δυσλειτουργεί προκαλεί αναδιαμόρφωση των αεραγωγών, με αποτέλεσμα περισσότεροι μύες και αιμοφόρα αγγεία να δημιουργούνται γύρω από τους αεραγωγούς των αναπτυσσόμενων πνευμόνων, αλλά όχι φλεγμονή. Αλλά όταν εισήχθη ένα αλλεργιογόνο άκαρεο οικιακής σκόνης – ένα πολύ κοινό αλλεργιογόνο – τόσο η αναδιαμόρφωση των αεραγωγών όσο και η αλλεργική φλεγμονή των αεραγωγών ήταν σημαντικά ενισχυμένη.

Οι επιστήμονες μελέτησαν επίσης τον αντίκτυπο των αλλεργιογόνων ακάρεων οικιακής σκόνης σε ποντίκια με χαρακτηριστικά άσθματος από τα οποία είχε αφαιρεθεί το γονίδιο ADAM33. Η αναδιαμόρφωση των αεραγωγών, οι συσπάσεις και τα ποσοστά φλεγμονής των αεραγωγών μειώθηκαν κατά 50%.

Ο καθηγητής Haitchi πρόσθεσε: «Η έρευνά μας αμφισβητεί την έως τώρα πεποίθηση ότι η αναδιαμόρφωση των αεραγωγών στο άσθμα είναι μια συνέπεια της φλεγμονής. Αντ’ αυτού, έχουμε δείξει η δυσλειτουργία του γονιδίου ADAM33 προκαλεί την αναδιαμόρφωση των αεραγωγών η οποία οδηγεί σε αλλεργική φλεγμονή και συσπάσεις των αεραγωγών όταν παρουσιάζεται αλλεργιογόνο».

«Το ADAM33 ξεκίνησε την αναδιαμόρφωση των αεραγωγών η οποία μειώνει την ικανότητα των πνευμόνων να λειτουργούν κανονικά και η οποία δεν εμποδίζεται από τις τρέχουσες αντι-φλεγμονώδεις θεραπείες με στεροειδή. Ως εκ τούτου, σταματώντας τη διαδικασία που προκαλείται από το ADAM33 θα αποτρέψει την ανάπτυξη αλλεργικού άσθματος».