Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι μπορούν να αντιστρέψουν πλέον την εμμηνόπαυση, μια ιδιαίτερα σημαντική επιστημονική επιτυχία και μια επανάσταση για το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα.

Οι Έλληνες ερευνητές ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να «ανανεώσουν» τις ωοθήκες γυναικών χρησιμοποιώντας μια θεραπεία του αίματος που χρησιμοποιείται συνήθως για να βοηθήσει στην ταχύτερη επούλωση των πληγών και ότι έχουν αντιστρέψει τη διακοπή της έμμηνου ρύσης σε πολλές γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης  μιας 40χρονης στην οποία η εμμηνόπαυση εμφανίστηκε πριν από πέντε χρόνια.

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στην Αθήνα, παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας που πραγματοποιείται στη Φινλανδία.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP), που ενεργοποιεί την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων των ιστών και θεωρείται ότι επιταχύνει την επιδιόρθωση των κατεστραμμένων οστών και μυών μέσω της εξαναγκασμένης αναγέννησης των ιστών.

Κάνοντας ενέσεις με PRP στις ωοθήκες των γυναικών που βρισκόταν ήδη στην εμμηνόπαυση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έμμηνος ρύση τους ξαναξεκίνησε και είχαν και πάλι περιόδο.

Οι ερευνητές ήταν σε θέση να συλλέξουν και να γονιμοποιήσουν τα ωάρια των γυναικών, αυξάνοντας τις πιθανότητες για δυνατότητα εμφύτευσης στη μήτρα τους και απόκτηση παιδιών. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα δεν έχει ακόμη να εμφυτεύσει ωάρια για να ελέγξει την θεωρία που ίσως αλλάξει για πάντα το πως βλέπουμε το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα.

Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος και ερευνητής Κωνσταντίνος Σφακιανούδης δήλωσε: «Η έρευνά μας προσφέρει ένα παράθυρο ελπίδας σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση ότι θα μπορέσουν να μείνουν έγκυες χρησιμοποιώντας το δικό τους γενετικό υλικό. Η θεραπεία φαίνεται να λειτουργεί περίπου στα 2/3 των περιπτώσεων. Διαπιστώσαμε τις αλλαγές στα βιοχημικά πρότυπα, την αποκατάσταση της εμμηνορρυσίας, την πρόσληψη των ωαρίων και τη γονιμοποίηση».

Και πρόσθεσε: «Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να μπορέσουμε να μάθουμε με βεβαιότητα πόσο αποτελεσματική είναι η θεραπεία».

Η εμμηνόπαυση συνήθως εμφανίζεται φυσικά σε γυναίκες μεταξύ 45 και 55 ετών, όταν οι περίοδοι τους αρχίζουν να γίνονται λιγότερο συχνές σε διάστημα μερικών μηνών, προτού διακοπούν εντελώς. Η διαδικασία μπορεί συχνά να συνοδεύεται από μια σειρά συμπτωμάτων, όπως εξάψεις, δυσκολία στον ύπνο, κολπική ξηρότητα, κακή διάθεση και άγχος. Η εμμηνόπαυση μπορεί να εμφανιστεί και σε πολύ μικρότερη ηλικία, συχνά σε γυναίκες που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία.