Η πρώτη διπλή μεταμόσχευση χεριών πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, στο νοσοκομείο Leeds General Infirmary και ο ασθενής αναφέρει ότι τα νέα χέρια του φαίνονται «καταπληκτικά».

Ο Chris King, από Ντόνκαστερ, έχασε και τις δύο παλάμες του -εκτός από τους αντίχειρες- σε ένα εργατικό ατύχημα πριν από τρία χρόνια. Ο 57χρονος έλαβε δύο νέα χέρια από έναν δότη και λέει ότι ήδη μπορεί να τα κουνάει. Είναι ο δεύτερος που κάνει μεταμόσχευση χεριού στο Leeds, αλλά ο πρώτος στον οποίον αντικαταστάθηκαν και τα δύο χέρια.

Ο κ. King δήλωσε: «Δεν θα μπορούσε να ευχηθώ για κάτι καλύτερο. Είναι καλύτερο από το να κέρδιζα το λαχείο επειδή αισθάνομαι ολοκληρωμένος και πάλι». Η επέμβαση που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται να είναι πλήρως επιτυχημένη.

«Φαίνονται απολύτως καταπληκτικά», είπε ο κ. King. «Είναι τα χέρια μου. Πραγματικά είναι τα χέρια μου. Το αίμα μου κυλάει σε αυτά, οι τένοντές μου είναι συνδεδεμένοι σε αυτά. Είναι τα χέρια μου, πραγματικά».

Ο καθηγητής Simon Kay, πλαστικός χειρουργός και επικεφαλής της επέμβασης, δήλωσε: «Είναι η πρώτη φορά απ’ όσο γνωρίζω που γίνεται μεταμόσχευση χεριού που δεν είναι πάνω από τον καρπό. Εκεί βρίσκεται η “ουσία” του χεριού, γεγονός που καθιστά πολύ πιο δύσκολη και πιο περίπλοκη την επέμβαση».

Διευκρίνισε παράλληλα ότι υπήρχαν περισσότεροι παράγοντες που έπρεπε να υπολογίσουν στη μεταμόσχευση χεριών σε σχέση με μια μεταμόσχευση εσωτερικών οργάνων. «Κανείς δεν νοιάζεται για το πώς μοιάζουν οι νεφροί του, αρκεί να λειτουργούν. Αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν θα έπρεπε να ταιριάζουν τα χέρια μόνο ανοσολογικά με τον ασθενή, όπως ταιριάζουμε τον νεφρό ή το συκώτι, θα έπρεπε επίσης να μοιάζουν σωστά γιατί τα χέρια είναι σε κοινή θέα συνεχώς».

Ο καθηγητής Kay είπε επίσης θα μπορούσε να υπάρχει ψυχολογικός αντίκτυπος στον ασθενή που έλαβε τα μοσχεύματα αλλά και ότι ήταν πολύ πιο δύσκολο για τις οικογένειες να δωρίσουν τα χέρια κάποιου αγαπημένου τους που χάθηκε.

Ο Chris King είπε ότι δεν έβλεπε την ώρα να βγάλει τους επιδέσμους για να μπορέσει να τα δει σωστά και, ως γνήσιος Βρετανός, ότι ανυπομονούμε να κρατήσει ένα μπουκάλι μπίρα και να φορέσει πουκάμισα με κουμπιά.

«Είναι ακριβώς σαν να φτιάχτηκαν κατά παραγγελία, ταιριάζουν απόλυτα», είπε. «Και είναι πραγματικά σαν να επανήλθε μια ανάμνηση, γιατί δεν μπορούσα να θυμηθώ πως έμοιαζαν τα χέρια μου, καθώς μετά το ατύχημα εκείνο το κομμάτι του μυαλού μου είχε κλείσει».

Ο 57χρονος υποστηρίζει ότι θυμάται το ατύχημα τέλεια, αλλά χωρίς να θυμάται τον πόνο ή τα τραύματά του.

Μετά το ατύχημά του, ο καθηγητής Kay σύστησε τον King στον Mark Cahill – τον πρώτο άνθρωπο που έκανε μεταμόσχευση χεριού στη Μεγάλη Βρετανία, το 2012, ο οποίος τον ενθάρρυνε να προχωρήσει με τη μεταμόσχευση.

«Μια μέρα θα σφίξουμε τα χέρια μας, είναι υπέροχο», δήλωσε ο Chris King.