Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε έναν αξιοπερίεργο τρόπο για να αποφύγει κάποιος το τσίμπημα των κουνουπιών και κατ’ επέκταση την ελονοσία – να κοιμάται με ένα κοτόπουλο δίπλα στο κρεβάτι!
Μια έρευνα που έγινε στην Αιθιοπία διαπίστωσε ότι ενώ τα κουνούπια δείχνουν προτίμηση στο ανθρώπινο αίμα, απωθούνται από τη μυρωδιά των κοτόπουλων, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Malaria Journal.
Εξετάζοντας το αίμα σε κουνούπια που είχαν πρόσφατα τραφεί, οι ερευνητές από τη Σουηδία και την Αιθιοπία διαπίστωσαν ότι μόνο ένα από τα περίπου 1.200 είχε τσιμπήσει κοτόπουλο, ενώ οι άνθρωποι και τα βοοειδή ήταν το βασικό… μενού των εντόμων. Η ελονοσία μεταδίδεται κυρίως από τα κουνούπια τα οποία αφού τσιμπήσουν ένα μολυσμένο άτομο μεταδίδουν τον ιό στο επόμενο θύμα τους.
Τα κουνούπια που μεταδίδουν την ελονοσία απωθούνται από τα κοτόπουλα
Ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Rickard Ignell του σουηδικού πανεπιστημίου Γεωπονικών Επιστημών, δήλωσε: «Μείναμε έκπληκτοι όταν ανακαλύψαμε ότι τα κουνούπια που μεταδίδουν την ελονοσία απωθούνται από την οσμή που εκπέμπουν τα κοτόπουλα. Αυτή η μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι τα κουνούπια αποφεύγουν ενεργά τη σίτιση από ορισμένα είδη ζώων και ότι αυτή η συμπεριφορά ρυθμίζεται μέσω μυρωδιών».
Οι ερευνητές, συμπεριλαμβανομένων καθηγητών από το πανεπιστήμιο της Αντίς Αμπέμπα, πήραν δείγματα αίματος από κουνούπια που μόλις είχαν τραφεί. Τα βοοειδή ήταν τα ζώα που προτιμούσαν σε εξωτερικούς χώρους τα κουνούπια, με 63% από αυτά που εξετάστηκαν να έχουν τραφεί από αγελάδες. Το 20% των κουνουπιών είχαν τραφεί από ανθρώπους, 5% από κατσίκες και 2,6% από πρόβατα. Οι ερευνητές εντόπισαν μόνο ένα κουνούπι που είχε τραφεί από κοτόπουλο.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών υπήρχαν περίπου 6.700 άνθρωποι, 10.000 βοοειδή, 3.200 κοτόπουλα, 850 κατσίκες και 480 πρόβατα στην περιοχή που ήταν «διαθέσιμα» για τα κουνούπια.
Οι ερευνητές εντόπισαν τέσσερις συγκεκριμένες ενώσεις που βρίσκονται μόνο στα κοτόπουλα, στα φτερά τους συγκεκριμένα, που φάνηκε να έχουν το απωθητικό αποτέλεσμα. Είπαν επίσης ότι τα φτερά του κοτόπουλου θέτουν ένα φυσικό εμπόδιο για τα κουνούπια και σημείωσαν ότι τα πτηνά τρέφονται και με κουνούπια.
Ο καθηγητής Ignell, δήλωσε: «Οι άνθρωποι στην υποσαχάρια Αφρική έχουν υποφέρει από την ελονοσία για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο και τα κουνούπια γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά στα εντομοαπωθητικά, ενώ αλλάζουν και τις συνήθειές του, τρέφονται για παράδειγμα πιο συχνά σε εξωτερικούς από ότι σε εσωτερικούς χώρους. Στη μελέτη μας, ήμασταν σε θέση να προσδιορίσουμε μια σειρά οσμών φυσικών ενώσεων που θα μπορούσαν να απωθούν τα κουνούπια της ελονοσίας και να τα αποτρέπουν από το να έρχονται σε επαφή με ανθρώπους».