Η εμμηνόπαυση και η αϋπνία που συνδέεται μαζί της, κάνει τις γυναίκες να γερνάνε πιο γρήγορα, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι μια γυναίκα που μπήκε στην εμμηνόπαυση στα 42, ως την ηλικία των 50 ετών θα είναι κατά έναν χρόνο μεγαλύτερη βιολογικά, από μια γυναίκα που μπήκε στην εμμηνόπαυση στα 50.
Ακόμη περισσότερο, οι γυναίκες με αϋπνία μετά την εμμηνόπαυση φάνηκε ότι είναι κατά μέσο όρο δύο έτη μεγαλύτερες βιολογικά από εκείνες που δεν έχουν προβλήματα στον ύπνο, αν και οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι δεν θα μπορούσε να εξαχθεί οριστικό συμπέρασμα ότι αυτό ήταν το αποτέλεσμα της αϋπνίας.
Η βιολογική ηλικία υπολογίστηκε χρησιμοποιώντας ένα «επιγενετικό ρολόι», το οποίο μετρά τις αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται τα γονίδια, μερικά εκ των οποίων συνδέονται με τη γήρανση.
Γήρανση και εμμηνόπαυση
Ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Steve Horvath, γενετιστής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, δήλωσε: «Για δεκαετίες, οι επιστήμονες διαφωνούσαν για το αν η εμμηνόπαυση προκαλεί γήρανση ή η γήρανση προκαλεί την εμμηνόπαυση. Είναι σαν το ερώτημα για την κότα και το αυγό, ποιο ήταν πρώτο; Η μελέτη μας είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι η εμμηνόπαυση είναι αυτή που κάνει τις γυναίκες να γερνάνε γρηγορότερα. Ανακαλύψαμε ότι η εμμηνόπαυση επιταχύνει την κυτταρική γήρανση κατά μέσο όρο 6%».
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες εστίασαν στη μεθυλίωση, ένα βιοδείκτη που συνδέεται με τη γήρανση, για να αναλύσει δείγματα DNA από περισσότερες από 3.100 γυναίκες.
Σε ξεχωριστή έρευνα για τις επιπτώσεις της αϋπνίας στη γήρανση, η καθηγήτρια Judith Carroll, επίσης από το UCLA και οι συνεργάτες της, εξέτασαν στοιχεία για περισσότερες από 2.000 γυναίκες χρησιμοποιώντας το «επιγενετικό ρολόι». Ανακάλυψαν ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με πέντε συμπτώματα αϋπνίας ήταν κατά μέσο όρο δύο χρόνια μεγαλύτερες βιολογικά από εκείνες που δεν είχαν συμπτώματα.
Η Δρ Carroll πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να συμπεράνουμε οριστικά από τη μελέτη μας ότι η αϋπνία οδηγεί σε αυξημένη επιγενετική ηλικία, αλλά τα στοιχεία είναι ισχυρά».
Ο καθηγητής Horvath δήλωσε ότι η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα φάρμακα για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της εμμηνόπαυσης. «Το μεγάλο ερώτημα είναι ποια μετεμμηνοπαυσιακή ορμονική θεραπεία προσφέρει την ισχυρότερη αντιγηραντική δράση, περιορίζοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους για την υγεία», είπε.
Οι μελέτες δημοσιεύτηκαν στις επιθεωρήσεις Proceedings of The National Academy of Sciences και Biological Psychiatry.