Ο αμερικανός Jeff Kepner έχασε και τα δύο χέρια του μετά από μια βακτηριακή λοίμωξη που εξαπλώθηκε στο σώμα του το 1999. Όταν πριν από επτά χρόνια είχε την ευκαιρία να υποβληθεί στην πρώτη διπλή μεταμόσχευση άκρων (χεριών) στον κόσμο, δέχτηκε με χαρά, καθώς όπως είπε η επέμβαση του προσέφερε την ευκαιρία να κρατήσει και πάλι τη σύζυγό του στην αγκαλιά του.

Τώρα όμως θέλει να αφαιρεθούν και τα δύο μοσχεύματα. «Δεν ήμουν ποτέ σε θέση να χρησιμοποιήσω τα χέρια μου», λέει ο Kepner. «Δεν μπορώ να κάνω απολύτως τίποτα. Κάθομαι στην καρέκλα μου όλη την ημέρα και χαζεύω τηλεόραση».

Προβλήματα μετά την μεταμόσχευση άκρων

Τα χέρια και τα πόδια του Jeff Kepner έπρεπε να ακρωτηριαστούν, όταν μετά μια λοίμωξη του αναπνευστικού εξαπλώθηκε στο σώμα του προκαλώντας σήψη – μια τεράστια ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού που μπορεί να κάνει τα όργανα να σταματήσουν τη λειτουργία τους και να προκαλέσει το θάνατο. Στη συνέχεια απέκτησε προσθετικά χέρια που του επέτρεψαν να οδηγεί και να δουλεύει, όπως είπε.

Όταν όμως του προσφέρθηκε μια χειρουργική επέμβαση η οποία θα του μεταμόσχευε τα χέρια ενός δότη ο Kepner δέχτηκε. Όπως δήλωσε, γνώριζε ότι η επέμβαση των εννέα ωρών που πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ ενείχε τον κίνδυνο της απόρριψης των μοσχευμάτων. Όμως πίστευε επίσης ότι η επέμβαση θα μπορούσε να αναστραφεί και να πάρει πίσω τα προσθετικά του χέρια, εάν η αίσθηση δεν επέστρεφε στα νέα του χέρια μέσα σε ένα χρόνο.

Ωστόσο σήμερα λέει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε επιπλέον επεμβάσεις για να βελτιωθεί η χρήση των χεριών του: «Δεν πρόκειται να ξαναπεράσω όλα αυτά τα χειρουργεία».

Ο Δρ Vijay Gorantla, διευθυντής του Προγράμματος Μεταμοσχεύσεων στο τμήμα Επανορθωτικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, δήλωσε ότι οι επιλογές που υπάρχουν είχαν συζητηθεί με τον Kepner και την οικογένειά του αρκετές φορές τα τελευταία δύο χρόνια: «Έχουμε κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες του και να του παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές, αλλά ρεαλιστικές, επιλογές για τη μεταμόσχευση», είπε. «Είμαστε ειλικρινείς μαζί του σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη της κάθε επιλογής, ενώ συζητούμε ανοιχτά τις γνωστές και άγνωστες πτυχές των διαδικασιών αυτών».

Πρόσθεσε ότι δεν υπήρχαν σημάδια απόρριψης των μοσχευμάτων και ότι μικρές χειρουργικές επεμβάσεις και φυσιοθεραπεία θα βοηθήσουν τον Kepner να χρησιμοποιεί περισσότερο τα χέρια του.