Οι αξιωματούχοι υγείας στη Φλόριντα ερευνούν τέσσερα κρούσματα του ιού Ζίκα που πιστεύεται ότι δεν σχετίζονται με ταξίδια των ασθενών σε χώρες που υπάρχει επιδημία, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι ο ιός αρχίζει να εξαπλώνεται πλέον και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Τμήμα Υγείας της πολιτείας της Φλόριντα ανέφερε ότι κατέγραψε δύο νέες περιπτώσεις ασθενών που δεν σχετίζονται με τα ταξίδια – κάνοντας τα ύποπτα κρούσματα συνολικά τέσσερα. Οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει πώς μολύνθηκαν οι ασθένειες, αλλά δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο τα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό Ζίκα να έχουν φτάσει πλέον στη χώρα.

Μέχρι σήμερα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι ο  Ζίκα δεν μεταδίδεται από τα κουνούπια στις ηπειρωτικές ΗΠΑ – αν και κάποια με δυνατότητα να μεταφέρουν την ασθένεια έχουν εντοπιστεί σε ορισμένες περιοχές.

Εκτός από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, ο Ζίκα μεταδίδεται επίσης μέσω του σεξ με ένα μολυσμένο άτομο και μπορεί επίσης να μεταδοθεί από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι αξιωματούχοι υγείας έχουν επιβεβαιώσει τη σχέση μεταξύ του ιού και την εμφάνιση μικροκεφαλίας στα νεογέννητα.

Περίπου 1.400 άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν μολυνθεί από τον ιό. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν ανθρώπους που ταξίδεψαν σε περιοχές της Λατινικής Αμερικής ή στην Καραϊβική, όπου η εξάπλωση του ιού έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας.

Η Βραζιλία έχει χτυπηθεί άσχημα από τον Ζίκα, δημιουργώντας ανησυχία ότι οι επικείμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια παγκόσμια επιδημία.

Περισσότεροι από 200 επαγγελματίες που σχετίζονται με τον χώρο της υγείας έστειλαν ανοιχτή επιστολή ζητώντας την ακύρωση ή έστω την αναβολή των Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο. Η επιστολή παρέθεσε τη δήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία χαρακτηρίζει τον Ζίκα ως «παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία».

Ωστόσο, νέα έρευνα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale υποστηρίζει ότι ο ιός Ζίκα δεν θα επηρεάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο τόσο δραματικά όσο προηγουμένως υπέθεταν οι ειδικοί. Από τα 500.000 άτομα που αναμένεται να ταξιδέψουν στη Βραζιλία τον Αύγουστο, μόνο 80 ή λιγότεροι υπολογίζεται ότι θα μολυνθούν από τον Ζίκα, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι θα μεταφέρουν τον ιό πίσω στις χώρες τους από τρεις το λιγότερο έως 37 το περισσότερο.