Ο ύπνος των ανθρώπων είναι καλύτερος μαζί με ένα στοργικό σύντροφο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 700 άτομα ηλικίας 35 έως 86 που ήταν παντρεμένα ή ζούσαν μαζί με τον σύντροφό τους και βρήκαν συσχέτιση μεταξύ του πόσο πίστευαν ότι τους καλύπτει συναισθηματικά το έταιρό τους ήμισυ και στο πόσο καλά κοιμόταν.

Πιστεύεται ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι κάποιος τους φροντίζει και ενδιαφέρεται για αυτούς είναι λιγότερο πιθανό να έχουν άγχος ή κατάθλιψη, γεγονός που τους βοηθά να απολαμβάνουν έναν ξεκούραστο ύπνο κάθε βράδυ.

Ο σύντροφος και ο ήρεμος ύπνος

Σε μια δημοσίευση σχετικά με τη μελέτη στο περιοδικό Social Psychological and Personality Science, o Δρ Emre Selcuk, αναπτυξιακός και κοινωνικός ψυχολόγος στο Πολυτεχνείο Μέσης Ανατολής στην Τουρκία και οι συνεργάτες του τόνισαν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ειδικούς στη θεραπεία ανθρώπων με τέτοια προβλήματα.

«Η εγγενώς αλληλοεξαρτώμενη φύση των αισθηματικών σχέσεων μεταξύ ενηλίκων, σημαίνει ότι οι σύντροφοι, καθώς και η αντίληψη για τον σύντροφο, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην βελτίωση της υγείας και της ευημερίας», σημείωσαν. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η ενίσχυση της ανταπόκρισης του συντρόφου έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων που αποσκοπούν στη μείωση των διαταραχών του ύπνου, ειδικότερα, και στη βελτίωση της ατομικής ευημερίας εν γένει»

Ο καλός ύπνος είναι ευρέως αποδεκτό ότι έχει ευεργετική επίδραση στην σωματική υγεία. Αλλά με τη σειρά του, ο καλός ύπνος απαιτεί ένα αίσθημα ασφάλειας, προστασίας και την απουσία απειλών. Στην παιδική ηλικία ο ρόλος αυτός εκπληρώνεται από τους γονείς, ενώ o ερωτικός σύντροφος αναλαμβάνει τον ρόλο στους ενήλικες.

«Το να έχουμε έναν σύντροφο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας και που θα είναι διαθέσιμος για την προστασία και τον καθησυχασμό μας όταν τα πράγματα πάνε στραβά, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για εμάς τους ανθρώπους να μειώσουμε το άγχος και την ένταση», δήλωσε ο Δρ Selcuk.

«Στο σύνολό τους, το σώμα των αποδεικτικών στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι η καλύτερη λύση για μια πιο ευτυχισμένη, υγιέστερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια ζωή, είναι ένας κατάλληλος σύντροφος».