Η Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε 41 κρούσματα του ιού Ζίκα που μεταδόθηκαν τοπικά και δεν αφορούν ανθρώπους που ταξίδεψαν στις περιοχές όπου υπάρχει ξέσπασμα τις επιδημίας.

Οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν μολυνθεί ήταν ξένοι, εργαζόμενοι στις κατασκευές και όλοι έχουν ζήσει ή εργαστεί στην ίδια περιοχή της χώρας, όπως ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης.

Εξ όσων έχουν γίνει γνωστά κανένας από τους ασθενείς δεν έχει ταξιδέψει πρόσφατα σε κάποια περιοχή του κόσμου που πλήττεται από τον ιό Ζίκα, ο οποίος μεταφέρεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, από τη μητέρα στο έμβρυο αλλά και με τη σεξουαλική επαφή. Τριάντα τέσσερις άνθρωποι έχουν αναρρώσει πλήρως, αλλά επτά ασθενείς είναι ακόμη στο νοσοκομείο.

Η μόλυνση από τον ιό Ζίκα έχει γενικά ήπια συμπτώματα, αλλά έχει συνδεθεί με σοβαρές γενετικές ανωμαλίες. Είναι ύποπτο για την πρόκληση μια μικροκεφαλία σε νεογέννητα, μια παραμόρφωση στην οποία τα μωρά γεννιούνται με μικρά κεφάλια και υποανεπτυγμένους εγκεφάλους.

Υπενθυμίζουμε ότι η επιδημία του ιού στη Νότιο Αμερική ανακηρύχθηκε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τον Φεβρουάριο.

Η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε το πρώτο «εισαγόμενο» κρούσμα στη χώρα τον Μάιο, έναν 48χρονο κάτοικο ο οποίος είχε ταξιδέψει στη Βραζιλία, όπου υπάρχει επιδημία του Ζίκα. Το Σάββατο, ανακοίνωσε ότι μία 37χρονη Μαλαισιανή προσβλήθηκε από τον ιό σε τοπικό επίπεδο – το μόνο επιβεβαιωμένο κρούσμα σε γυναίκα μέχρι στιγμής.

Οι 36 από τις 41 περιπτώσεις που ανακοινώθηκαν αφορούν αλλοδαπούς εργάτες οι οποίοι εργάστηκαν κάποια περίοδο στο ίδιο εργοτάξιο. Οι εργασίες εκεί έχουν διακοπεί μετά από έρευνες των υπηρεσιών υγείας καθώς η υγειονομική κατάσταση κρίθηκε «μη ικανοποιητική, με πιθανούς βιότοπους ευνοϊκούς για την αναπαραγωγή κουνουπιών».

Το υπουργείο ανέφερε σε δήλωσή του ότι δεν μπορούσε να «αποκλείσει περαιτέρω μετάδοση, δεδομένου ότι περισσότεροι από τους ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί, ζουν ή εργάζονται σε διάφορα μέρη της Σιγκαπούρης. Αναμένουμε να εντοπίσουμε περισσότερα κρούσματα του ιού».

Ποια είναι τα συμπτώματα του Ζίκα;
Οι θάνατοι είναι σπάνιοι και μόνο ένας στους πέντε ανθρώπους που έχουν μολυνθεί είναι πιθανό να αναπτύξει κάποια συμπτώματα.

Αυτά περιλαμβάνουν ήπιο πυρετό, επιπεφυκίτιδα, κεφαλαλγία, πόνο στις αρθρώσεις ή εξάνθημα.

Μια σπάνια διαταραχή του νευρικού συστήματος, το σύνδρομο Guillain-Barre, που μπορεί να προκαλέσει προσωρινή παράλυση έχει επίσης συνδεθεί με τη μόλυνση.

Δεν υπάρχει εμβόλιο ή κάποιο φαρμακευτική αγωγή για τον ιό, οι ασθενείς συμβουλεύονται να ξεκουραστούν και να πίνουν πολλά υγρά.