Οι υδατάνθρακες έχουν σε μεγάλο βαθμό δαιμονοποιηθεί τα τελευταία χρόνια από αρκετούς ανθρώπους που προσέχουν τη διατροφή και το βάρος τους, όμως ορισμένα είδη τους δεν προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους στην πραγματικότητα, όπως αποδεικνύει η επιστημονική έρευνα.

Οι εξαιρετικά δημοφιλείς δίαιτες Dukan και Atkins, περιορίζουν την πρόσληψη υδατανθράκων σε πολύ χαμηλά επίπεδα ή και καθόλου στα πρώτα τους στάδια και έχουν συμβάλει στην κακή φήμη τους.

Όμως αρκετοί είναι οι διαιτολόγοι που διαφωνούν. Η σύμβουλος διατροφής Rebecca McManamon, από την Βρετανική Ένωση Διατροφολόγων, υποστηρίζει ότι οι υδατάνθρακες είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της διατροφής μας και συστήνει μεγάλη προσοχή σε όσους σκέφτονται να τους περιορίσουν στην διατροφή τους.

«Θα επιτευχθεί απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά δεν θα είναι βιώσιμη», είπε. «Οι ίδιοι οι υδατάνθρακες δεν μας κάνουν να παίρνουμε βάρος. Ορισμένες ίνες που παίρνουμε από τους υδατάνθρακες μάλιστα είναι ωφέλιμες για τον οργανισμό».

Εκεί που οι άνθρωποι κάνουν λάθος, σύμφωνα με την McManamon, είναι στο μέγεθος της μερίδας που καταναλώνουν.  «Οι μερίδες που σερβίρονται στα εστιατόρια είναι συχνά μεγαλύτερες από ό, τι χρειαζόμαστε», εξήγησε.

Ο διαιτολόγος Sian Porter τονίζει ότι οι υδατάνθρακες είναι μια ιδιαίτερα ευρεία κατηγορία και οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι όλοι το ίδιο. «Είναι το είδος και η ποσότητα των υδατανθράκων στη διατροφή μας που παίζουν ρόλο. Ενώ θα πρέπει να μειώσουμε την ποσότητα της ζάχαρης στη διατροφή μας, θα πρέπει παράλληλα να βασίζουμε τα γεύματά μας σε αμυλώδεις υδατάνθρακες. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι φυτικές ίνες, που βρίσκονται στα προϊόντα αμυλούχων υδατανθράκων ολικής άλεσης, για παράδειγμα, είναι καλές για την υγεία μας».

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες διατροφής, περίπου το μισό της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων μας πρέπει να προέρχεται από αμυλούχα τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά.

Τα ανθεκτικά άμυλα ονομάζονται έτσι επειδή αντιστέκονται στην πέψη και «περνούν» μέσα από το σώμα μας με διαφορετικό τρόπο από ότι τα «κανονικά». Υπάρχουν στις άγουρες μπανάνες, σε κάποιους σπόρους και στο αλεύρι από καφέ ρύζι.

Ορισμένα τρόφιμα μάλιστα, αναπτύσσουν ανθεκτικά άμυλα όταν τα αφήνουμε να κρυώσουν – όπως τα ζυμαρικά, οι πατάτες και το λευκό ρύζι.

Ο καθηγητής Paul Arciero, ειδικός στις επιστήμες υγείας και άσκησης στο Skidmore College της Νέας Υόρκης, έκανε μια μελέτη σχετικά για το αν τα ανθεκτικά άμυλα αποτελούν κατάλληλη διατροφή για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2. «Μετά την κατανάλωση ενός γεύματος που περιέχει κυρίως υδατάνθρακες, το σώμα σας μπορεί να κάψει ένα μεγαλύτερο ποσοστό λίπους ως πηγή ενέργειας, κάτι πολύ ασυνήθιστο. Εάν μπορείτε να συνδυάσετε το ανθεκτικό άμυλο με ένα βραστό αυγό, πρωτεΐνη ορού γάλακτος, κοτόπουλο ή γιαούρτι, έχετε έναν πολύ ισχυρό διατροφικό συνδυασμό».

Τα αμυλούχα τρόφιμα γεμίζουν το στομάχι, αυξάνουν την ενέργεια και αυξάνουν την παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και έχουν συνδεθεί με την πρόληψη ασθενειών, όπως η καρδιακή νόσος και ο καρκίνος του εντέρου. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και κάλιο.