Οι άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνιους πόνους διαμαρτύρονταν πάντα ότι οι αλλαγές του καιρού επιδείνωναν την κατάστασή τους, με μερικούς να υποστηρίζουν ότι μπορούν να καταλάβουν ότι θα «χαλάσει» ο καιρός, ανάλογα με τον πόνο που αισθανόταν. Η ιδέα δεν είναι καινούρια, καθώς ο Ιπποκράτης είναι ο πρώτος που τη διατύπωσε περίπου το 400 π.Χ., όμως δεν υπήρχαν έως τώρα δεδομένα που να την τεκμηριώνουν επιστημονικά.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας σημαντικής νέας μελέτης όμως, δείχνουν ότι μπορεί πλέον να βρισκόμαστε κοντά στην επιβεβαίωση του φαινομένου.
Ερευνητές «στρατολόγησαν» περισσότερους από 9.000 ανθρώπους που υποφέρουν από χρόνιο πόνο, λόγω αρθρίτιδας, προβλημάτων στην πλάτη και ημικρανιών, ζητώντας τους να αναφέρουν τα συμπτώματά τους σε καθημερινή βάση, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή για smartphone, όπως αναφέραμε και παλαιότερα στο www.iatrikanews.gr (διαβάστε περισσότερα εδώ).
Η εφαρμογή παρακολουθεί επίσης τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν κάθε στιγμή, επιτρέποντας στους επιστήμονες να αντιστοιχήσουν τον καιρό με το πόσο πόνο αισθάνονται οι συμμετέχοντες.
Εξετάζοντας μια ομάδα 100 συμμετεχόντων σε τρεις διαφορετικές βρετανικές πόλεις – Λιντς, Νόργουιτς και Λονδίνο – οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι καθώς ο αριθμός των ημερών με ηλιοφάνεια αυξανόταν από το Φεβρουάριο προς τον Ιούνιο, η ένταση των χρόνιων πόνων μειωνόταν. Αλλά όταν υπήρξε μια περίοδος με λιγότερες ώρες ηλιοφάνειας και αυξημένη υγρασία τον Ιούνιο, το επίπεδο του πόνου αυξήθηκε και πάλι.
Η διάρκειας 18 μηνών έρευνα, που ονομάζεται «Cloudy, with a Chance of Pain» (δηλαδή «Νεφελώδης, με πιθανότητα πόνου») είναι επί του παρόντος στο μέσον της, αλλά οι ερευνητές αποφάσισαν να αναφέρουν τα προκαταρκτικά ευρήματά τους στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης.
Ο καθηγητής Will Dixon, ο οποίος ειδικεύεται σε ασθενείς με αρθρίτιδα και ηγείται της έρευνας, δήλωσε ότι το 80% των ασθενών του πιστεύουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του καιρού και του πόνου, ενώ περίπου οι μισοί θεωρούν ότι μπορούν να προβλέψουν την αλλαγή του καιρού.
Μιλώντας για τη βροχή και τον πόνο, είπε: «Νομίζω ότι υπάρχει σίγουρα μια πιθανή σύνδεση με το κρύο και την υγρασία. Αλλά νομίζω ότι από την άποψη της φυσιολογίας, είναι οι διαφορές στην ατμοσφαιρική πίεση που θα μπορούσαν να επηρεάζουν την ένταση του πόνου, ιδιαίτερα στην αρθρίτιδα».
«Ένα υψηλό ποσοστό των ασθενών πιστεύουν ότι μπορούν να προβλέψουν τον καιρό με βάση τα συμπτώματά τους. Για να το κάνουν αυτό, πρέπει να υπάρχει κάτι στον καιρό που επηρεάζει τον πόνο τους και να έχει σχέση με τις καιρικές συνθήκες που έρχονται. Η πίεση μπορεί να αλλάξει την ευαισθησία στον πόνο, αλλά νομίζω ότι είναι πιθανό να υπάρχουν και υπο-ομάδες ασθενών οι οποίοι έχουν διαφορετική σχέση με την αλλαγή του καιρού».
Ο καθηγητής δήλωσε επίσης ότι είναι πιθανόν η ηλιοφάνεια απλώς να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά, με αποτέλεσμα τη μειωμένη αίσθηση του πόνου. Η εφαρμογή ζητά από τους ανθρώπους να αξιολογήσουν και τη διάθεσή τους, ώστε να μπορέσουν οι ερευνητές να ελέγξουν και αυτή την ιδέα.