Οι άνθρωποι που καταναλώνουν αρκετά ποτά  αλλά παράλληλα ασκούνται και αρκετά, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο που σχετίζεται με το αλκοόλ, σύμφωνα με νέα ιατρική έρευνα. Δυόμισι ώρες σωματική άσκηση την εβδομάδα μπορεί επίσης να μειώσει -αλλά όχι να εκμηδενίσει- τις πιθανότητες κάποιου να πεθάνει από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε σε 36.370 βρετανούς ασθενείς.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση British Journal of Sports Medicine, διαπίστωσε ότι: «Η διαστρωματική ανάλυση έδειξε ότι η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του κινδύνου θνησιμότητας ήταν εξασθενημένος (από όλα τα αίτια) ή σχεδόν εκμηδενίζεται (για τον καρκίνο) στα άτομα που ακολουθούσαν τις συστάσεις για τη σωματική δραστηριότητα».

Οι συγγραφείς πρόσθεσαν: «Η εφαρμογή των συστάσεων σωματικής δραστηριότητας αντισταθμίζει τον κίνδυνο θνησιμότητας, μερικώς από τον καρκίνο και ολοκληρωτικά από άλλα αίτια, που σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ».

«Σε αυτό το μεγάλο δείγμα του γενικού πληθυσμού της Βρετανίας, βρήκαμε ότι η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του κινδύνου θνησιμότητας “χαλάρωσε” χάρη στη φυσική δραστηριότητα», λέει η μελέτη.

Καλή η άσκηση αλλά μην επαναπαύεστε

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία αυξήθηκε με πιο αργό ρυθμό μεταξύ Βρετανών που ακολούθησαν τις συμβουλές των υπηρεσιών υγείας έκαναν άσκηση μέτριας έντασης πέντε φορές την εβδομάδα, σε σχέση με εκείνους που είχαν μικρότερη φυσική δραστηριότητα, αν και η επίδραση ήταν πιο αισθητή όσον αφορά τον καρκίνο.

Ο Kevin McConway, ομότιμος καθηγητής στατιστικής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, δήλωσε: «Μήπως αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ στην υγεία μας, εφόσον γυμναζόμαστε αρκετά; Λοιπόν, όχι, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, για πολλούς λόγους. Είναι πιθανό η μείωση του κινδύνου σε άτομα που ασκούνται να μην οφείλεται στην άσκηση, αλλά σε κάτι άλλο που απλά έτυχε να είναι διαφορετικό».

Ο Matt Field, καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, δήλωσε ότι το «αυστηρό τμήμα της έρευνας» έδειξε πως «φαίνεται ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να αντισταθμίσει εν μέρει κάποιες από τις βλαβερές συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ».