Η χρήση μαριχουάνας κάνει τους ανθρώπους λιγότερο πιθανό να εργαστούν σκληρά, σύμφωνα με μια μελέτη που λέγεται ότι είναι η πρώτη επιστημονική επιβεβαίωση αυτού που χρήστες της ουσίας και φίλοι τους γνωρίζουν ήδη εδώ και χρόνια.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία διαφορά μεταξύ των χρηστών κάνναβης όταν δεν είναι υπό την επήρεια της ουσίας και ανθρώπων που δεν κάνουν χρήση – τουλάχιστον σε ένα τεστ που θα έπρεπε να κουνήσουν το… μικρό τους δαχτυλάκι πολύ γρήγορα.

Η μελέτη, που περιγράφεται λεπτομερώς σε μια δημοσίευση στην επιθεώρησ Psychopharmacology, εξέτασε 17 περιστασιακούς χρήστες κάνναβης στους οποίους δόθηκε ένα εισπνεόμενο με την ουσία και ένα που περιείχε placebo. Στη συνέχεια, τους έδιναν την επιλογή να κάνουν μια εύκολη ενέργεια – να πατήσουν ένα πλήκτρο στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή 30 φορές σε επτά δευτερόλεπτα – ή μια πιο δύσκολη – το ίδιο πράγμα, αλλά 100 φορές σε 21 δευτερόλεπτα. Για την πρώτη διαδικασία ανταμείβονταν με 50 πένες, ενώ για τη δεύτερη από 80 πένες έως και 2 λίρες στερλίνες.

Ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Val Curran, του University College του Λονδίνου, δήλωσε: «Το πάτημα ενός πλήκτρου επανειλημμένα με ένα μόνο δάχτυλο δεν είναι δύσκολο, αλλά χρειάζεται μια εύλογη προσπάθεια, καθιστώντας το ένα χρήσιμο τεστ για τα  κίνητρα. Βρήκαμε ότι οι άνθρωποι υπό την επήρεια της κάνναβης ήταν σημαντικά λιγότερο πιθανό να κάνουν την επιλογή της μεγαλύτερης προσπάθειας».

«Κατά μέσο όρο, οι εθελοντές που έλαβαν εικονικό φάρμακο έκανε την επιλογή υψηλής προσπάθεια τις μισές φορές για μια ανταμοιβή 2 λιρών, ενώ οι εθελοντές υπό την επήρεια της κάνναβης έκανε την επιλογή υψηλής προσπάθεια μόνο στο 42% των προσπαθειών».

Σε μια δεύτερη δοκιμή, οι ερευνητές συνέκριναν 20 άτομα εξαρτημένα από την κάνναβη, με 20 άτομα ελέγχου. Κανένας τους δεν επιτρεπόταν να καταναλώσει αλκοόλ ή διεγερτικές ουσίες – εκτός από τσιγάρα ή καφέ – για 12 ώρες πριν από τη μελέτη. Ωστόσο, αυτή τη φορά οι δύο ομάδες δεν έδειξαν διαφορές στην προθυμία τους να αναλάβουν τη δυσκολότερη από τις δύο δοκιμασίες.

Ο Δρ Will Lawn, ένας άλλος από τους ερευνητές του UCL, παραδέχθηκε ότι είναι κοινός αποδεκτό ότι η κάνναβη μειώνει την απόκριση στα κίνητρα, αλλά πρόσθεσε: «Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχει δοκιμαστεί αυτή η πεποίθηση αξιόπιστα και ποσοτικά χρησιμοποιώντας ένα κατάλληλο μέγεθος δείγματος και μεθοδολογία».

«Έχει επίσης διατυπωθεί ότι η μακροχρόνια χρήση κάνναβης μπορεί επίσης να μειώνει την απόκριση στα κίνητρα, ακόμη και όταν δεν είναι μεγάλη. Ωστόσο, δεν καταφέραμε να βρούμε διαφορά στην απόκριση στα κίνητρα, σε άτομα που ήταν χρήστες όταν δεν ήταν υπό την επήρεια της ουσίας, σε σχέση με άτομα που δεν ήταν χρήστες».

«Αυτό υποδηλώνει ότι η μακροχρόνια χρήση κάνναβης δεν μπορεί να οδηγήσει σε γενικότερη μείωση της απόκρισης στα κίνητρα, όταν οι άνθρωποι δεν είναι υπό την επηρειά της. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη για να έχουμε πιο πειστικά στοιχεία».