Πώς καταλαβαίνουμε ότι έχουμε πιει περισσότερο από όσα θα έπρεπε; Κάνουμε αλκοτέστ ή προσπαθούμε να περπατήσουμε σε ευθεία γραμμή; Τίποτα από αυτά βεβαίως. Φαίνεται ότι βγάζουμε τα συμπεράσματά μας σχετικά με τη νηφαλιότητά μας με βάση τους γύρω μας.
Έρευνα που έγινε σε παμπ και κλαμπ στην Ουαλία και που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση BioMed Central, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να υποτιμούν το πόσο αλκοόλ είχαν καταναλώσει όταν περιβάλλονταν από άλλους ανθρώπους που ήταν σε κατάσταση μέθης.
Η… κεφάτη παρέα έκανε τους ανθρώπους επίσης να αισθάνονται περισσότερο αδιάφοροι για τους κινδύνους που κρύβει για την υγεία η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Στην έρευνα συμμετείχαν 1.862 άνθρωποι, κατά μέσο όρο 27 ετών, οι οποίοι υποβλήθηκαν εθελοντικά σε αλκοτέστ μεταξύ 20:00 της Παρασκευής και 03:00 του Σαββάτου. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους 400 να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως «Πόσο μεθυσμένος είσαι τώρα» και «Αν έπινες όσο έχεις πιει απόψε κάθε εβδομάδα, πόσο πιθανό είναι να πάθεις κίρρωση του ήπατος στα επόμενα 15 χρόνια;». Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι νόμιζαν ότι ήταν μέτρια μεθυσμένοι και ότι είχαν μέτριο κίνδυνο εμφάνισης κίρρωσης του ήπατος, όμως το αλκοτέστ έδειξε κατά μέσο όρο 47,3mg αλκοόλ, όταν το όριο οδήγησης είναι 35mg.
Αλλά αυτό που ο καθηγητής Simon Moore του πανεπιστημίου του Κάρντιφ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης βρήκε ενδιαφέρον, ήταν ότι με την ίδια ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ, οι άνθρωποι που περιβάλλονταν από άλλους που έπιναν πολύ θεωρούσαν τους εαυτούς τους λιγότερο μεθυσμένους, σε σχέση με εκείνους που είχαν στην παρέα τους πιο μετριοπαθείς πότες.
«Οι άνθρωποι δεν βλέπουν μια αντικειμενική πραγματικότητα», λέει ο Moore. «Η αίσθησή τους για τη μέθη και για τους κινδύνους από το αλκοόλ δεν βασίζονται στις αντιλήψεις των ίδιων των ατόμων». Ο Moore εκφράζει τις ανησυχίες του για το γεγονός ότι όταν βρίσκεσαι αργά το βράδυ σε ένα μπαρ στο κέντρο της πόλης, η σοβαρή μέθη φαίνεται κάτι φυσιολογικό, καθώς σχεδόν όλοι είναι μεθυσμένοι.
Μην αποφασίζετε λοιπόν πόσο μεθυσμένοι είστε με βάση την κατάσταση της παρέας σας. Προσπαθήστε να έχετε τον έλεγχο του αλκοόλ που καταναλώνετε, αποφύγετε τα «βαριά» ποτά, πίνετε νερό ενδιάμεσα και μην πίνετε με άδειο στομάχι. Το να ορίσετε κάποιον ως οδηγό της παρέας –αυτός που δεν θα πιει και θα αναλάβει να επιστρέψει τους υπόλοιπους στο σπίτι με το αυτοκίνητο – πέρα από ασφαλή επιστροφή, εξασφαλίζει ότι θα καταλάβετε εγκαίρως ότι το έχετε παρακάνει, καθώς θα συγκρίνετε τον εαυτό σας με κάποιον νηφάλιο και όχι κάποιον περισσότερο μεθυσμένο.
Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης πάντως, ίσως έχουν ένα ενδιαφέρον και πέραν της κατανάλωσης αλκοόλ: ο καθηγητής Moore επισημαίνει ότι συνεχώς κατατάσσουμε και βαθμολογούμε τους εαυτούς μας σε σχέση με τους άλλους, ακόμη και για το πόσο πλούσιοι ή ευτυχισμένοι αισθανόμαστε.