H δίαιτα ξεκινάει σίγουρα από… Δευτέρα, όμως το θέμα είναι ποιου μήνα; Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, ο Οκτώβριος είναι ο καλύτερος μήνας για να την ξεκινήσετε.

Λόγω της γενικά μικρής μεταβολής του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν το χαμηλότερο βάρος τους στις αρχές του φθινοπώρου.

Ωστόσο, το βάρος που αποκτιέται πάνω στη χαλάρωση που επικρατεί κατά την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων, μπορεί να απαιτήσει έως και πέντε μήνες για να εξαφανιστεί, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Food and Brand Lab του πανεπιστημίου Cornell.

Μετά τον Οκτώβριο, τα περιττά κιλά αρχίζουν να αυξάνονται, με την τάση να διατηρεί τη δυναμική της και να κορυφώνεται μετά τον εορτασμό και της πρωτοχρονιάς, στις αρχές Ιανουαρίου. Το μοντέλο αυτό φαίνεται ότι χαρακτηρίζει τρεις διαφορετικές, εύπορες χώρες, αν και υπάρχουν χρονικές διαφοροποιήσεις, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Όλοι παίρνουν βάρος κατά τη διάρκεια των διακοπών – οι Αμερικανοί, οι Γερμανοί, οι Ιάπωνες», είπε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Dr Brian Wansink. Το βάρος των Γερμανών αυξήθηκε γύρω στο Πάσχα, ενώ οι Γιαπωνέζοι βλέπουν τη ζυγαριά να τραβάει την ανηφόρα κατά τη διάρκεια της Χρυσής Εβδομάδας, μια σειρά από τις γιορτές που λαμβάνουν χώρα στα τέλη Απριλίου και στις αρχές Μαΐου.

Ωστόσο, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά εμφανίζεται η πιο σημαντική αύξηση βάρους, με τους Αμερικανούς να παχαίνουν κατά μέσο όρο 0,6 κιλά, τους Γερμανούς 0,8 κιλά και τους Ιάπωνες 0,5 κιλά.

Ο Δρ Wansink συνέχισε: «Αντί περιμένετε το νέο έτος για να πάρετε τις μεγάλες αποφάσεις, πάρτε τη μεγάλη απόφαση τον Οκτώβριο: Είναι πιο εύκολο να αποφεύγετε τα κιλά των γιορτών εντελώς, από το να προσπαθήσετε να τα χάσετε αργότερα. Κάντε ένα σχέδιο εγκαίρως, τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, ώστε να μην χρειάζεται να περάσουν μήνες προσπαθώντας να χάσετε τα κιλά των διακοπών. Όσο λιγότερο βάρος αποκτά κανείς, τόσο λιγότερο θα πρέπει να ανησυχούν στη συνέχεια, προσπαθώντας να το χάσει».

Η μελέτη εξέτασε το βάρος περίπου 3.000 ανθρώπων – 1.781 Αμερικανών, 760 Γερμανών και 383 Ιαπώνων. Οι συμμετέχοντες διέθεταν ασύρματη ψηφιακή ζυγαριά για να καταγράφουν το βάρος του καθημερινά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης, ότι οι άνθρωποι που ζυγίζονταν κάθε μέρα μετά την εορταστική περίοδο, ήταν πολύ πιο πιθανό να χάσουν τα επιπλέον κιλά μέσα σε μόλις ένα μήνα.