Δεν πρόκειται για κάποια νέα ελληνική φοροεισπρακτική ιδέα, αλλά για μία τακτική χωρών που προσπαθούν να αναχαιτίσουν την επέλαση της παχυσαρκίας. Και τώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρέχει την υποστήριξη του στις χώρες οι οποίες θέλουν να βάλουν φόρο ζάχαρης στα αναψυκτικά.

Μια νέα έκθεση του Οργανισμού διαπίστωσε ότι η αύξηση των τιμών κατά 20% ή και περισσότερο των προϊόντων που περιέχουν ζάχαρη οδηγεί σε χαμηλότερη κατανάλωση και «βελτίωση της διατροφής».

Ο ΠΟΥ είχε προηγουμένως υποστηρίξει τη χαμηλότερη πρόσληψη ζάχαρης, αλλά δεν είχε προχωρήσει στο να ζητήσει φορολογικά μέτρα. Αρκετές χώρες ωστόσο, συμπεριλαμβανομένων του Μεξικού και της Ουγγαρίας, έχουν ήδη προχωρήσει στην επιπλέον φορολογική επιβάρυνση των προϊόντων που περιέχουν ζάχαρη. Το επόμενο έτος θα ακολουθήσει την ίδια τακτική και η Νότια Αφρική, η μόνη χώρα στην Αφρική που προτίθεται προς το παρόν να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των στελεχών του ΠΟΥ, στόχος του Οργανισμού είναι η μείωση της κατανάλωσης «ελεύθερων σακχάρων», η οποία πιστεύεται ότι θα οδηγήσει σε μείωση της παχυσαρκίας, του διαβήτη αλλά και της φθοράς των δοντιών.

«Ελεύθερα σάκχαρα» χαρακτηρίζονται όλα τα διαφορετικά είδη ζάχαρης που υπάρχουν στη διατροφή μας (ζάχαρη, μέλι, συρόπι), εκτός από τα σάκχαρα που βρίσκονται φυσικά στα φρούτα και το γάλα.

Ο διευθυντής διατροφής του ΠΟΥ, Δρ Francesco Branca, δήλωσε: «Διατροφικά, οι άνθρωποι δεν χρειάζεται καθόλόυ ζάχαρη στη διατροφή τους». Συνέστησε η πρόσληψη ζάχαρης να διατηρείται κάτω από το 10% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων ενός ατόμου – και κατά προτίμηση κάτω από 5%.

Ωστόσο, ο ΠΟΥ διευκρίνισε ότι η φορολόγηση ή άλλα οικονομικά μέτρα, πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τρόφιμα «για τα οποία υπάρχουν εναλλακτικές, πιο υγιεινές λύσεις».

Τα ευρήματα του ΠΟΥ βασίζονται σε μια συνεδρίαση εμπειρογνωμόνων από όλον τον κόσμο όπου έγινε επανεξέταση των διαθέσιμων στοιχείων. Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι οι κυβερνητικές επιδοτήσεις στα φρούτα και τα λαχανικά – οι οποίες οδηγούν σε χαμηλότερες τιμές – μπορούν να αυξήσουν την ποσότητα που καταναλώνουν οι άνθρωποι.