Ο κόσμος κάνει «μικρή πρόοδο» για τον αφανισμό της φυματίωσης – της μόλυνσης που σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη – εν μέσω της «κρίσης» που έχει προκαλέσει η αντίσταση στα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ασθένειας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Υπολογίζεται ότι 10,4 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν φυματίωση πέρυσι, με τα 1,8 εκατομμύρια να χάνουν τελικά τη μάχη για τη ζωή, όπως αναφέρει ο ΠΟΥ σε νέα έκθεση.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ασθένεια είναι πολύ πιο συχνή από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα. Ο ΠΟΥ είχε εκτιμήσει ότι υπήρχαν 9,6 εκατομμύρια κρούσματα το 2014, αλλά τα νούμερα αναθεωρήθηκαν προς τα επάνω εξαιτίας της ακριβέστερης καταγραφής τους στην Ινδία, όπου η φυματίωση αποτελεί σημαντικό πρόβλημα.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχει ανάγκη για παγκόσμια υγειονομική κάλυψη και χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση της νόσου, από την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν αν τους δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.
Ένα σημαντικό πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι το βακτήριο που προκαλεί τη φυματίωση αποκτά όλο και μεγαλύτερη αντίσταση στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται εναντίον του. Περίπου 480.000 άνθρωποι έπασχαν από μια ανθεκτική σε πολλά φάρμακα μορφή της νόσου πέρυσι.
Δεν επαρκεί η υπάρχουσα προσπάθεια να καταπολεμηθεί η φυματίωση
Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι απαιτούνται τουλάχιστον 2 δις. δολάρια τον χρόνο για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της ανάπτυξης νέων φαρμάκων, αλλά η χρηματοδότηση δεν υπερέβη τα 700 εκατομμύρια τον χρόνο την περίοδο 2005-2014.
Ταυτόχρονα, η χρηματοδότηση της θεραπείας και της πρόληψης στις φτωχότερες χώρες ήταν επίσης 2 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα από τα 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται, όπως προσθέτει η έκθεση, προειδοποιώντας ότι το χρηματοδοτικό αυτό κενό θα διευρυνθεί σε 6 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2020.
Ο Δρ Mario Raviglione, διευθυντής του παγκόσμιου προγράμματος του ΠΟΥ για τη φυματίωση, δήλωσε: «Η μικρή πρόοδος στην αντιμετώπιση της φυματίωσης είναι μια τραγωδία για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που πάσχουν από την ασθένεια. Για να σώσουμε τώρα περισσότερες ζωές, θα πρέπει να προσφέρουμε τα νέα, γρήγορα τεστ, τα φάρμακα και τις θεραπευτικές αγωγές σε όσους τα έχουν ανάγκη. Οι τρέχουσες δράσεις και επενδύσεις υπολείπονται κατά πολύ από αυτό που απαιτείται».
Η Δρ Margaret Chan, Γενική Διευθύντρια του ΠΟΥ, είπε ότι ο κόσμος έχει «μια δύσκολη μάχη» για την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου για την ουσιαστική εξάλειψη της νόσου. «Πρέπει να υπάρξει μια μαζική αναβάθμιση των προσπαθειών, διαφορετικά κάποιες χώρες θα συνεχίσουν να υποφέρουν από αυτή τη θανάσιμη επιδημία και οι φιλόδοξοι στόχοι μας δεν θα επιτευχθούν».
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών συμφώνησε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί μείωση 90% στους θανάτους από φυματίωση και 80% στα κρούσματα της ασθένειας έως το 2030.