Το στρες μπαίνει ανάμεσα σε εσάς και ανθρώπους που μόλις γνωρίσατε και θέλετε να περάσετε περισσότερο χρόνο μαζί τους; Ανησυχείτε ότι το άγχος σας θα καταστρέψει την εικόνα σας στο πρώτο ραντεβού; Ορισμένοι από εμάς μπορεί να είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί στην αυτοκριτική μας, έχουμε την τάση να υπερεκτιμούμε την πιθανότητα να συμβεί κάτι αρνητικό και συχνά αισθανόμαστε ότι οι άλλοι μας κρίνουν.

Μερικές φορές, απλά και μόνο η σκέψη μιας κοινωνικής αλληλεπίδρασης μπορεί να προκαλέσει κρίση πανικού. Σε τέτοιες περιπτώσεις, άτομα με έντονο άγχος μπορεί να αισθάνονται δυσκολία στην αναπνοή και να νιώθουν ζάλη, εφίδρωση, να κοκκινίζουν και να χάνουν τα λόγια τους. Καθόλου καλή κατάσταση για πρώτο ραντεβού.

Ένας στους 14 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο βιώνουν αγχώδης διαταραχές, με τις γυναίκες και τους νέους να έχουν περισσότερες πιθανότητες. Όμως είναι δυνατόν να ξεπεράσουμε το άγχος μας, ακολουθώντας μερικές κορυφαίες επιστημονικές συμβουλές.

Μην εστιάζετε στο χειρότερο
Οι αγχώδεις άνθρωποι τείνουν να ανησυχούν για το τι θα μπορούσε να πάει στραβά σε μια κατάσταση και φοβούνται ότι θα κάνουν ή θα πουν κάτι που θα τους φέρει σε δύσκολη θέση. Αυτές οι σκέψεις δεν παράγουν μόνο ένα ιδιαίτερα αρνητικό ψυχολογικό κλίμα, αλλά και επιβλαβείς αλλαγές στο σώμα, όπως η αύξηση της έκκρισης ορμονών του στρες.

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, είναι να σταματήσετε να εστιάζετε στο τι θα μπορούσε να πάει στραβά. Μόλις μια ανησυχητική σκέψη περάσει από το μυαλό σας, αφήστε τη να φύγει, ακριβώς όπως περνάνε χιλιάδες άλλα πράγματα από τη σκέψη μας καθημερινά, χωρίς να τους δίνουμε μεγάλη σημασία. Αν δυσκολεύεστε να το κάνετε, εστιάστε μερικά λεπτά τη σκέψη σας στην αναπνοή σας.

Αντιμετωπίστε τους φόβους σας
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να απομακρύνετε το άγχος σας, είναι η επαναλαμβανόμενη έκθεση στις συνθήκες που το προκαλούν, η οποία τελικά μειώνει τις αρνητικές αντιδράσεις σας και να σας κάνει να συνειδητοποιήσετε ότι είστε πιο ανθεκτικοί από ό, τι νομίζατε.

Όταν πρόκειται για κοινωνικές αλληλεπιδράσεις που σας προκαλούν άγχος, ακολουθήστε μια βαθμιαία έκθεση: Για παράδειγμα, την επόμενη φορά που θα πάτε σε μια κοινωνική εκδήλωση, κάντε μια μικρή συζήτηση με έναν άγνωστο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα ή εκφράστε ένα σχόλιο σε μια συζήτηση όπου συμμετέχουν αρκετά άτομα. Την επόμενη φορά, «εξασκηθείτε» μιλώντας με κάποιον για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή με περισσότερα άτομα κοκ. Αυτό θα επανεκπαιδεύσει το μυαλό σας να σταματήσει να βλέπει τις κοινωνικές καταστάσεις ως κάτι τρομακτικό.

Μην επαναλαμβάνετε συνομιλίες στο κεφάλι σας
Μόλις έχετε γνωρίσει κάποιον που σας ενδιαφέρει και δεν μπορείτε να σταματήσετε να επαναλαμβάνετε τη συζήτηση που μόλις κάνατε στο κεφάλι σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτού του είδους ο μηρυκασμός το μόνο που θα κάνει, είναι να αυξήσει το άγχος σας. Αν υπάρχει ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, επικεντρωθείτε σε αυτό: αν π.χ. θεωρείτε ότι είπατε κάτι που τον ενόχλησε, ρωτήστε τον ευθέως και ζητήστε του συγγνώμη – αν έκανε κάτι που σας ενόχλησε, πείτε το επίσης, μην το σκέφτεστε ξανά και ξανά.