Σε πάνω από 380 δις ευρώ υπολογίζεται το κόστος για την αντιμετώπιση των αναπνευστικών νοσημάτων στην Ευρώπη, με το μεγαλύτερο μερίδιο να αφορά τη Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), το άσθμα και τον καρκίνο του πνεύμονα.
Αυτό τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Α Πνευμονολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ κ. Νικόλαος Κουλούρης μιλώντας σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας με θέμα «Το κόστος των αναπνευστικών νοσημάτων στην Ευρώπη».
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση από αναπνευστικά νοσήματα, ενώ πάνω από το 50% των θανάτων σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα και τη ΧΑΠ, ασθένειες που έχουν ως βασική αιτία (80%) το κάπνισμα.
Ταυτόχρονα, κάθε χρόνο 6 εκατομμύρια άνθρωποι εισάγονται στα νοσοκομεία με ασθένειες που έχουν σχέση με το αναπνευστικό, ενώ 1 στους 5 θανάτους τα προσεχή 15 χρόνια θα έχει ως αιτία αναπνευστικό νόσημα.
«Τα αναπνευστικά νοσήματα επιβαρύνουν σημαντικά τα ασφαλιστικά ταμεία σε ότι αφορά τη διάγνωση και τη θεραπεία, ενώ η απώλεια στην παραγωγή από συνταξιοδοτήσεις λόγω αναπηρίας είναι εξίσου σημαντική και το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε πάνω από 380 δις ευρω», τόνισε ο κ. Κουλούρης.
Σε ότι αφορά τη ΧΑΠ υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 3 εκατ. άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο σε όλο τον κόσμο, ενώ εμφανίζονται 210 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις. Ωστόσο, μόνο οι μισές από αυτές είναι διαγνωσμένες. Ειδικότερα στις ευρωπαϊκές χώρες, εκτιμάται ότι το 4 με 6% του ενήλικου πληθυσμού έχει ΧΑΠ. Στη χώρα μας το 8,5 % των καπνιστών πάνω από 35χρόνων πάσχει από τη νόσο.
Αλλά και ο καρκίνος του πνεύμονα αυξάνεται τα τελευταία χρόνια και ευθύνεται για το 20% των θανάτων γενικά από καρκίνο. Κάθε χρόνο καταγράφονται 234.000 νέες περιπτώσεις στην Ε.Ε. ενώ 521.000 ασθενείς εισάγονται στα νοσοκομεία και 188.000 χάνουν τη ζωή τους.
Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία το 2011, 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως πέθαναν από φυματίωση, ενώ κάθε χρόνο καταγράφονται 8,7 εκατομμύρια νέα κρούσματα, από τα οποία τα 1,2 σχετίζονται με τον ιό του AIDS. Στην Ε.Ε. εμφανίζονται 80.000 νέοι ασθενείς κάθε χρόνο, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αγγίζουν τις 100.000 και οι θάνατοι ξεπερνούν τις 5.000.
«Στην πραγματικότητα η φυματίωση δεν εκριζώθηκε ποτέ και επανέρχεται δριμύτερη λόγω της εμφάνισης του ιού του AIDS», υπογράμμισε ο κ. Κουλούρης, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την εξέλιξη της νόσου, καθώς το βακτηρίδιο της φυματίωσης καθίσταται ανθεκτικό στα αντιβιοτικά ειδικά στις χώρες με χαμηλή οικονομική κατάσταση.
Αναφερόμενος στα άλλα αναπνευστικά νοσήματα ο καθηγητής τόνισε ότι κάθε χρόνο στην Ε.Ε. διαγιγνώσκονται 3.370.000 περιπτώσεις πνευμονίας. Για το άσθμα που πλήττει και τα παιδιά ανέφερε ότι το κόστος επιβάρυνσης στον τομέα της υγείας φτάνει το 2%, ενώ 300 εκατομμύρια είναι οι ασθενείς παγκοσμίως – στην Ευρώπη 5.000.000 είναι παιδιά μέχρι 14 χρόνων. Ωστόσο, τα νέα φάρμακα είναι αποτελεσματικά.
Συμπερασματικά, ο κ Κουλούρης τόνισε ότι «πολλοί ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα αλλά κυρίως με ΧΑΠ υποτιμούν τα συμπτώματα και δεν απευθύνονται σε ειδικούς γιατρούς με αποτέλεσμα να μην διαγιγνώσκονται εγκαίρως . Έτσι το κόστος διάγνωσης και θεραπείας είναι τεράστιο σε σχέση με το κόστος πρόληψης στο οποίο θα πρέπει όλα τα υγειονομικά συστήματα να ρίξουν το βάρος τους».
Ειδικότερα για τα λοιμώδη νοσήματα και τη φυματίωση που έχουν σχέση με το αναπνευστικό, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης τόνισε ότι ο τρόπος αντιμετώπισης στη χώρα μας από το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι απόλυτα επιτυχής και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σε ότι αφορά στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη χώρα μας. Μέσα στους προσεχείς μήνες το πρόγραμμα επιτήρησης ολοκληρώνεται με την πρόσληψη γιατρών στα κέντρα υποδοχής. Τα μεμονωμένα κρούσματα ελονοσίας που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας οφείλονται σε ανθρώπους που έχουν μετακινηθεί από χώρες όπου υπάρχει επιδημία και ελέγχονται απόλυτα.