Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σταματήσει την εξάπλωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, σύμφωνα με όσα ανακάλυψε μια νέα μελέτη.
Ερευνητές στην Ιαπωνία διαπίστωσαν ότι ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο καταστέλλει την εξάπλωση του καρκίνου σε πειραματόζωα και μείωσε επίσης την αντίστασή του στην χημειοθεραπεία. Τα αποτελέσματα δίνουν ελπίδες για τη θεραπεία της ασθένειας που εμφανίζεται κυρίως στις ηλικίες μεταξύ 60-70 και άνω, με συχνότητα 90/100.000 άνδρες και 26/100.00 γυναίκες.
Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης χωρίζεται σε δύο τύπους: μη μυοδηθητικό, ο οποίος έχει ποσοστό πενταετούς επιβίωσης 90% και μυοδηθητικό καρκίνο, ο οποίος στο στάδιο 4 έχει ποσοστό πενταετούς επιβίωσης 10%.
Ο δεύτερος τύπος συνήθως αντιμετωπίζεται με κοινά αντικαρκινικά φάρμακα όπως η σισπλατίνη, αλλά η νόσος έχει την τάση να γίνεται ανθεκτική με την πάροδο του χρόνου και να εξαπλώνεται συχνά σε άλλα όργανα του σώματος.
Αλλά σε δοκιμές στο πανεπιστήμιο Hokkaido της Ιαπωνίας, καρκινικά κύτταρα από κύστη ανθρώπου, σημάνθηκαν με ένα ένζυμο που εκπέμπει φως, ώστε να μπορούν οι επιστήμονες να παρακολουθούν την απόκριση των κυττάρων στη θεραπεία. Αυτά τα κύτταρα στη συνέχεια, εγχύθηκαν σε ποντίκια. Τα κύτταρα άρχισαν να πολλαπλασιάζονται και μετά από 45 ημέρες βρέθηκαν μεταστατικοί όγκοι στο ήπαρ, τους πνεύμονες και τα οστά των πειραματόζωων.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η έγχυση φλουφεναμικού οξέος, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται ορισμένες φορές για τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος, καταστέλλει τις επεμβατική τάσεις των καρκινικών κυττάρων και κάνει τα φάρμακα της χημειοθεραπείας αποτελεσματικά και πάλι.
«Η νέα αυτή έρευνα θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τη χρήση του φλουφεναμικού οξέος – ένα πολύ φθηνό φάρμακο – το οποίο αποδεικνύεται αναπάντεχα αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Shinya Tanaka.
Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι η ένατη πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου στην Ευρώπη, ενώ υπήρχαν περίπου 165.100 θάνατοι από την ασθένεια σε όλο τον κόσμο το 2012.