Ένα ανδρικό ενέσιμο αντισυλληπτικό που μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων έχει αποδειχθεί 96% αποτελεσματικό σε μια νέα μελέτη – δηλαδή σχεδόν εξίσου αποτελεσματικό με το γυναικείο αντισυλληπτικό χάπι.
Ωστόσο, ένας σημαντικός αριθμός παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένων της κατάθλιψης και της ακμής, έκαναν 20 άνδρες που το δοκίμαζαν να σταματήσουν τη χρήση του, με αποτέλεσμα την πρόωρη διακοπή της έρευνας.
Το ενέσιμο ορμονικό αντισυλληπτικό ήταν 96% αποτελεσματικό στην πρόληψη της εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια έρευνας ενός χρόνου , με μόνο τέσσερις εγκυμοσύνες να συμβαίνουν στα 266 ζευγάρια που δοκίμασαν το φάρμακο. Το ποσοστό κύησης 1,57 ανά 100 χρήστες που προέκυψε, είναι συγκρίσιμο με εκείνο του συνδυασμένου αντισυλληπτικού χαπιού, το οποίο έχει ποσοστό αποτελεσματικότητας μικρότερο από 1 εγκυμοσύνη ανά 100 γυναίκες που το χρησιμοποιούν.
Το αντισυλληπτικό περιέχει δύο ορμόνες: προγεσταγόνο, που εμποδίζει τη δημιουργία του σπέρματος παραγωγή ενεργώντας στην υπόφυση του εγκεφάλου και τεστοστερόνη που εξισορροπεί την προκύπτουσα μείωση στις ανδρικές ορμόνες.
Μετά το πέρας της δοκιμής, τρεις στους τέσσερις άνδρες που συμμετείχαν δήλωσαν ότι ήταν πρόθυμοι να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν.
Τα ζευγάρια χρησιμοποίησαν τόσο το ενέσιμο αντισυλληπτικό όσο και άλλες μεθόδους αντισύλληψης στην πρώτη φάση της έρευνας, προτού αρχίσουν να βασίζονται μόνο σε αυτό: Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, οι άνδρες έκαναν μία ένεση με το αντισυλληπτικό κάθε δύο μήνες για πάνω από έναν χρόνο, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Mario Festin, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δήλωσε: «Η μελέτη διαπίστωσε ότι είναι δυνατόν να έχουμε ένα ορμονικό αντισυλληπτικό για άνδρες που μειώνει τον κίνδυνο ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης στις συντρόφους των ανδρών που το χρησιμοποιούν».
«Περισσότερη έρευνα απαιτείται ώστε να προχωρήσει αυτή η ιδέα, σε σημείο που να μπορεί να αποτελέσει μια ευρέως διαθέσιμη μέθοδος αντισύλληψης για τους άνδρες. Αν και οι ενέσεις ήταν αποτελεσματικές, ο συνδυασμός των ορμονών θα πρέπει να μελετηθεί περισσότερο για να επιτευχθεί μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ της αποτελεσματικότητας του αντισυλληπτικού και της ασφάλειας χρήσης του».
Ο Chris Barratt, καθηγητής αναπαραγωγική ιατρική στο πανεπιστήμιο του Dundee, δήλωσε: «Αυτή είναι μια υψηλής ποιότητας έρευνα από μια πολύ έμπειρη ομάδα ερευνητών – και καθώς δεν υπήρξε καμία πρόοδος στα ανδρικά αντισυλληπτικά για 40 και πλέον χρόνια, είναι μια πολύ σημαντική και ευπρόσδεκτη εξέλιξη».