O σκύλος σας μπορεί να είναι μέρος της οικογένειάς σας, αλλά τα βακτήρια στο στόμα του είναι διαφορετικά από εκείνα που βρίσκονται στο δικό σας. Όπως αναφέρει ο John Oxford, ομότιμος καθηγητής ιολογίας και μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, τα σκυλιά περνούν το μισό της ζωής τους με τις μύτες τους σε μέρη που δεν θέλετε να φαντάζεστε, με αποτέλεσμα ακόμη και τα φίμωτρά τους να είναι γεμάτα βακτήρια, ιούς και μικρόβια κάθε είδους.
Τις περισσότερες φορές, παρότι οι παθογόνοι αυτοί παράγοντες είναι άγνωστοι στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, δεν μας αρρωσταίνουν. Αλλά υπάρχουν βακτήρια στο στόμα του σκύλου (και της γάτα) που είναι ζωονοσογόνα, δηλαδή μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες σε ανθρώπους – ανάμεσά τους κλωστηρίδια, E coli και καμπυλοβακτήρια, που προκαλούν γαστρεντερίτιδα. Το pasteurella multocida, ένα κανονικό βακτήριο του στόματος του σκυλιού, είχε κατηγορηθεί για μηνιγγίτιδας σε 42 βρέφη στη Γαλλία μικρότερα από 4 ετών, από το 2001 έως και το 2011. Σχεδόν τα μισά από τα μωρά ήταν νεογέννητα και τα περισσότεροι είχαν προσβληθεί από σκύλους ή γάτες που τα έγλειφαν – τέσσερα έχασαν τελικά τη ζωή τους. Οι συντάκτες της μελέτης έδειξαν ότι η επαφή μεταξύ των βρεφών και των κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να μειωθεί.
Αν και συνήθως δεν υπάρχει πρόβλημα από τα… φιλιά του σκύλου σας, η λεπτή βλεννώδης μεμβράνη που προστατεύει το στόμα, τη μύτη και τα μάτια μας δεν είναι αποτελεσματική στα… κυνικά βακτήρια. Υπάρχουν περιπτώσεις μετάδοσης Haemophilus aphrophilus από σκύλο σε άνθρωπο, προκαλώντας αποστήματα στον εγκέφαλο και φλεγμονή στην καρδιά και πλατυέλμινθα σκώληκα (ταινία), κυρίως σε παιδιά μετά από κατάποση μολυσμένων υπολειμμάτων ψύλλων από το στόμα του σκύλου που τους έγλειψε.
Τέλος, σε μια περίπτωση που δημοσιεύθηκε φέτος στο BMJ μια 70χρονη γυναίκα βρέθηκε καθηλωμένη στην πολυθρόνα της, παρουσιάζοντας σηψαιμία. Ένοχο αποδείχθηκε το Capnocytophaga canimorsus, ένα βακτήριο από το σκύλο της. Δεν υπήρξε καμία ένδειξη από γρατσουνιές ή δαγκώματα – το βακτήριο μάλλον μεταδόθηκε με ένα στοργικό γλείψιμο.
Ωστόσο, είναι σπάνιο μολυνθεί κάποιος από το γλείψιμο ενός σκύλου. Ο Bruno Chomel, καθηγητής δημόσιας υγείας και αναπαραγωγής στην Κτηνιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, λέει: «Σε γενικές γραμμές, δεν είναι καλή ιδέα να σας γλύφουν στο πρόσωπο ή σε κάποια πληγή. Ιδιαίτερα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά θα πρέπει να αποφεύγουν τέτοιες επαφές».