Οι υποχόνδριοι, που ανησυχούν χωρίς λόγο ότι θα μπορούσε να έχουν μια σοβαρή ασθένεια, στην πραγματικότητα αυξάνουν τις πιθανότητές τους να πάθουν μία, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική ιατρική επιθεώρηση BMJ Open εξέτασε περισσότερους από 7.000 ανθρώπους που γεννήθηκαν στη Νορβηγία τη δεκαετία του 1950. Συνολικά, 234 άνθρωποι από αυτούς είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή ή είχαν οξεία στηθάγχη μέχρι το 2009.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, εκείνοι που ανησυχούσαν ιδιαιτέρως για την υγεία τους, είχαν 73% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις, σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Οι ερευνητές έγραψαν: «Τα ευρήματα αυτά δείχνουν τη δύσκολη θέση των γιατρών: να καθησυχάσουν τον ασθενή ότι τα σωματικά συμπτώματα του άγχους δεν αντιπροσωπεύουν καρδιακές παθήσεις ή να τους εξηγήσουν για την αναδυόμενη γνώση για το πώς το άγχος, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου;».
Τόνισαν επίσης ότι τα ευρήματά τους «υπογραμμίζουν τη σημασία της σωστής διάγνωσης και θεραπείας του άγχους για την υγεία. Η έρευνά μας δείχνει ότι τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς των ατόμων που έχουν άγχος για την υγεία τους, όπως οι συχνές εξετάσεις, δεν μειώνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου».
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την υγεία, τον τρόπο ζωής τους και την εκπαίδευσή τους, ελέγχθηκαν για την αρτηριακή πίεση, το βάρος και το ύψος τους, ενώ έδωσαν και δείγμα αίματος.
Η πορεία της υγείας τους στη συνέχεια παρακολουθήθηκε μέσω των εθνικών στοιχείων για την εισαγωγή σε νοσοκομείο για καρδιακές παθήσεις. Το άγχος για την υγεία τους μετρήθηκε με την τυποποιημένη κλίμακα Whitely Index.
Οι ερευνητές τόνισαν η μελέτη δεν έδειξε αιτιώδη σχέση μεταξύ άγχους και καρδιακών παθήσεων, αλλά ότι υποστηρίζει την τρέχουσα αντίληψη ότι το άγχος είναι επιβλαβές για την υγεία. Είπαν, επίσης, ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται ανήσυχοι για την υγεία τους θα μπορούσαν επίσης να υποφέρουν από άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη.
Η Emily Reeve, από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, δήλωσε: «Είναι φυσικό για τους ανθρώπους να ανησυχούν όταν αισθάνονται ότι μπορεί να είναι άρρωστοι. Αλλά το στρες μπορεί να προκαλέσει ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα ή η κακή διατροφή, που μας βάζει σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου».