Αν θέλετε να απολαύσετε έναν ικανοποιητικό ύπνο το βράδυ, σταματήστε να ασχολείστε με το κινητό σας τηλέφωνο. Μια αμερικανική μελέτη διαπίστωσε ότι όσο περισσότερη ώρα περνάμε μπροστά στην οθόνη του smartphone, ιδιαίτερα στο κρεβάτι, τόσο περισσότερο διαταράσσουμε τις συνήθειες του ύπνου μας – συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου που χρειάζεται για να κοιμηθούμε από τη στιγμή που θα πέσουμε στο κρεβάτι.
«Όσο περισσότερο χρόνο είμαστε μπροστά την οθόνη, τόσο χειρότερη είναι η ποιότητα του ύπνου», δήλωσε ο Gregory Marcus, συν-συγγραφέας της έρευνας, καρδιολόγος στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο.
Τα συμπεράσματα της έρευνας έρχονται να προστεθούν στα αυξανόμενα στοιχεία που δείχνουν ότι η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών μπορεί να διαταράξει τη διαδικασία του ύπνου.
«Νομίζω ότι υπάρχουν αρκετά πολλά δεδομένα σήμερα που δείχνουν ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούνται τη νύχτα αποτελούν πρόβλημα», δήλωσε ο Simon Archer, ειδικός στην επιστήμη του ύπνου από το πανεπιστήμιο του Surrey, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Πολλές από αυτές τις συσκευές εκπέμπουν αρκετό μπλε φως, το οποίο είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα, διότι καταστέλλει την ορμόνη μελατονίνη. Η μελατονίνη αρχίζει να ανεβαίνει λίγες ώρες προτού πάμε για ύπνο και είναι ένα είδος σήματος προς το σώμα σας να ετοιμαστεί για ύπνο».
Το μπλε φως, δήλωσε ο Archer, δημιουργεί εγρήγορση στον εγκέφαλο, ενώ η ανάγνωση περιεχομένου ή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προκαλούν άγχος, αλλά και απλώς η ίδια η χρήση μιας συσκευής, θα μπορούσαν επίσης να είναι μερικοί από τους λόγους που οι ηλεκτρονικές συσκευές μας ξαγρυπνούν.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση PLoS ONE και διεξήχθη από ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και της εφαρμογής ψυχικής υγείας Ginger.io, βασίστηκε σε απαντήσεις ενηλίκων που είχαν ολοκληρώσει μια σειρά online ερωτηματολογίων, ως μέρος μιας διεθνούς μελέτης για την υγεία που ονομάζεται Health eHeart.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν επίσης να κατεβάσουν μια εφαρμογή που συνέλλεγε αυτόματα στοιχεία για τον αριθμό των ωρών που η οθόνη του τηλεφώνου τους ήταν ανοιχτή. Εκείνοι που είχαν χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για τουλάχιστον 30 ημέρες συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση της ομάδας.
Συνολικά 653 ενήλικες ολοκλήρωσαν τη μελέτη, τα αποτελέσματα της οποία αποκαλύπτουν ότι οι συμμετέχοντες πέρασαν κατά μέσο όρο 3,7 λεπτά κάθε ώρας χρησιμοποιώντας τα smartphones τους. Οι νεότεροι σε ηλικία ήταν εκείνοι που περνούσαν κατά μέσο όρο τον περισσότερο χρόνο στο κινητό.
Περαιτέρω ανάλυση, με δεδομένα από 136 από τους συμμετέχοντες, αποκάλυψε ότι ο επιπλέον χρόνος μπροστά στην οθόνη συνδέεται με λιγότερες ώρες ύπνου. Κατά μέσο όρο, κάθε επιπλέον λεπτό που δαπανούσαν οι συμμετέχοντες στο τηλέφωνό τους, συνδέθηκε με μείωση της διάρκειας του ύπνου κατά περίπου πέντε λεπτά.
Η ομάδα στη συνέχεια έλεγξε τη χρήση smartphone περίπου την ώρα του βραδινού ύπνου: Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μεγαλύτερη χρήση λίγο πριν από την ώρα της κατάκλισης ή μετά, συνδέθηκε με μεγαλύτερο ποσοστό χρόνου που δαπανούσαν οι συμμετέχοντες προσπαθώντας να κοιμηθούν. Κατά μέσο όρο, κάθε επιπλέον λεπτό ενασχόλησης με το κινητό, συνδέθηκε με αύξηση του χρόνου που χρειάστηκε για να κοιμηθούν κατά 1,5 λεπτό.