Το κάπνισμα κάνναβης μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο για την εμφάνισης μιας σπάνιας πάθησης που εξασθενεί προσωρινά την καρδιά, όπως δείχνει μια νέα έρευνα. Η μυοκαρδιοπάθεια λόγω άγχους «μιμείται» τα σημάδια της καρδιακής προσβολής, με αποτέλεσμα έντονο πόνο στο στήθος, δύσπνοια, ζάλη και μερικές φορές λιποθυμία.
Τα συμπτώματα, που προκαλούνται από τη μείωση της ικανότητας της καρδιάς να αντλεί αίμα και να το στέλνει στο υπόλοιπο σώμα, είναι συνήθως προσωρινά, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να είναι ένδειξη για κάποιο πιο σοβαρό πρόβλημα.
Οι χρήστες κάνναβης που αντιμετωπίζουν ένα επεισόδιο μυοκαρδιοπάθειας λόγω στρες είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες από τους μη-χρήστες να οδηγηθούν σε καρδιακή ανακοπή ή να χρειαστούν διόρθωση μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού.
Ο Δρ Amitoj Singh, από το πανεπιστήμιο του Αγίου Λουκά στην Πενσυλβάνια, ο οποίος είναι συν-επικεφαλής της αμερικανικής μελέτης, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα της μαριχουάνας, ειδικά στο καρδιαγγειακό σύστημα, δεν είναι ακόμη καλά γνωστές. Καθώς η νομιμοποίησή της σε ορισμένες πολιτείες κάνει την πρόσβαση στην ουσία ακόμη πιο εύκολη, οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η μαριχουάνα μπορεί να είναι επιβλαβής για την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σε μερικούς ανθρώπους».
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 33.343 Αμερικανούς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με καρδιομυοπάθεια λόγω άγχος μεταξύ των ετών 2003 και 2011. Αφού έλαβαν υπόψη τους μιας σειρά παραγόντων κινδύνου, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι χρήστες κάνναβης είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιομυοπάθεια λόγω άγχους από τους μη χρήστες. Η χρήση κάνναβης καθορίστηκε είτε από πληροφορίες που παρείχαν οι ίδιοι οι ασθενείς είτε από εξέταση ούρων.
Οι χρήστες κάνναβης είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να έχουν ιστορικό κατάθλιψης, ψύχωσης, αγχώδους διαταραχής, αλκοολισμού ή χρήσης πολλαπλών ουσιών.
«Εάν κάνετε χρήση μαριχουάνας και εμφανίσετε συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε μυοκαρδιοπάθεια λόγω άγχους ή κάποιο άλλο πρόβλημα με την καρδιά», είπε ο Δρ Singh.
Η έρευνα παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης στη Νέα Ορλεάνη.