Η παράλειψη του πρωινού και οι ακανόνιστες ώρες ύπνου αναγνωρίζονται ως βασικοί λόγοι για τους οποίους τα παιδιά μπορεί να γίνουν επικίνδυνα υπέρβαρα σε έρευνα που ρίχνει νέο φως στην επιδημία της παχυσαρκίας.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ακαδημαϊκούς από το University College του Λονδίνου, αμφισβητεί την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι η ραγδαία αύξηση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας προκαλείται αποκλειστικά από την υπερκατανάλωση φαγητού.

Ο τρόπος ζωής και το περιβάλλον που μεγαλώσει ένα παιδί, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις πιθανότητες που έχει να γίνει παχύσαρκο, υποστηρίζουν οι ερευνητές οι οποίοι εξέτασαν υγειονομικά αρχεία και συνθήκες διαβίωσης 19.244 οικογενειών με παιδιά από όλη τη Μεγάλη Βρετανία.

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η διαταραχή της ρουτίνας, όπως επιβεβαιώνεται από ακανόνιστες συνήθειες ύπνου και παράλειψη του πρωινού γεύματος, θα μπορούσε να επηρεάσει την αύξηση του σωματικού βάρους μέσω της αυξημένης όρεξης και την τάση για κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ενέργεια», δήλωσε η καθηγήτρια Yvonne Kelly, από το τμήμα επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας του UCL, η οποία ήταν επικεφαλής της έρευνας.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι τα παιδιά που δεν έχουν μια τακτική ώρα για ύπνο ή που κοιμούνται λίγο διατρέχουν κίνδυνο να πάρουν υπερβολικό βάρος. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που προβλέπει το αν ένα παιδί θα γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο, ανακάλυψαν ότι είναι η συνήθεια της μητέρας του να καπνίζει.

Οι ερευνητές κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών ή το πόση ώρα παρακολουθούν τηλεόραση, δεν είναι ισχυροί προγνωστικοί παράγοντες για το αν θα πάρουν βάρος. Τα ευρήματα της μελέτης θα δημοσιευτούν στην αμερικάνικη επιθεώρηση Paediatrics.

Η καθηγήτρια Neena Modi,  πρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Παιδιατρικής και Παιδικής Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, δήλωσε: «Η μελέτη αυτή όχι μόνο αναδεικνύει αλλά και υπογραμμίζει την πολυπαραγοντική φύση της παχυσαρκίας. Με απλά λόγια, δεν προκαλείται μόνο από το πολύ φαγητό, τα παιδιά είναι πολύ ευάλωτα σε πολλαπλές επιρροές».

Η μελέτη επιβεβαιώνει επίσης την ήδη καθιερωμένη άποψη ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από υπέρβαρες ή παχύσαρκες μητέρες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν επίσης υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Όμως ο θηλασμός και η πρώιμη εισαγωγή στερεών τροφών στη διατροφή τους, δεν προκαλεί καμία διαφορά στις πιθανότητες, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.