Τα ζευγάρια μπορούν να ανακαλύψουν τις πιθανότητές τους να αποκτήσουν παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση, χρησιμοποιώντας ένα νέο online σύστημα. Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Αμπερντίν, οι οποίοι ανέπτυξαν το εργαλείο, δήλωσαν ότι ελπίζουν πως θα βοηθήσει τα ζευγάρια να σχηματίσουν εικόνα για τις πιθανότητες που έχουν να γίνουν γονείς και να σχεδιάσουν τη θεραπεία γονιμότητας που θα ακολουθήσουν.

Η online πλατφόρμα βασίζεται σε δεδομένα από περισσότερες από 113.000 γυναίκες που έχουν περάσει τη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η ηλικία μιας γυναίκας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τις πιθανότητές της να αποκτήσει μωρό. Μετά την ηλικία των 30, οι πιθανότητες ενός ζευγαριού αρχίζουν να μειώνονται.

Υπάρχουν και άλλα εργαλεία που προβλέπουν την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά αυτό είναι το πρώτο που δίνει εκτιμήσεις για έως και έξι κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης και υπολογίζει τη χρήση κατεψυγμένων εμβρύων.

Τα ζευγάρια μπορούν να βρουν τις πιθανότητές τους, τόσο πριν όσο και μετά από την πρώτη θεραπεία εξωσωματικής – ανάλογα με τον αριθμό των ωαρίων που συλλέγονται, την υγεία των εμβρύων που μεταφέρθηκαν και τον αριθμό των εμβρύων που συλλέγονται για κατάψυξη. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, οι πιθανότητες ενός ζευγαριού μπορούν στη συνέχεια να ρυθμιστούν για περαιτέρω κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ο David McLernon, ερευνητής στην ιατρική στατιστική από το πανεπιστήμιο της Αμπερντίν, χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για τη δημιουργία της πλατφόρμας, χρησιμοποιώντας δεδομένα από όλες τις θεραπείες γονιμότητας που γίνονται στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο ίδιος τόνισε ότι το εργαλείο που δημιούργησε δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται από ζευγάρια για να αποφασίσουν αν θα πρέπει να ακολουθήσουν θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης ή όχι. Αντ ‘αυτού, είπε, ότι ρόλος του είναι να βοηθήσει «ώστε να είναι καλύτερα ενημερωμένοι και να τους βοηθήσει να προετοιμαστούν συναισθηματικά και οικονομικά για τις θεραπείες τους». Δήλωσε επίσης ότι το εργαλείο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από γιατρούς, χρηματοδότες και υπεύθυνους για την πολιτική επί του θέματος.

Η έρευνα του McLernon για την ανάπτυξη του online εργαλείου δεν μπόρεσε να λάβει υπόψη τον ΔΜΣ της γυναίκας, την εθνικότητα, το αν καπνίζει ή αν πίνει αλκοόλ για τον υπολογισμό της επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης – παράγοντες δηλαδή που επηρεάζουν τη γονιμότητα.