Ένα 14χρονο κορίτσι από τη Μεγάλη Βρετανία με ασθένεια σε τελικό στάδιο που ήθελε το σώμα της να διατηρηθεί μέσω κρυογονικής, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να θεραπευτεί στο μέλλον, κέρδισε μια ιστορική νομική μάχη λίγο πριν από το θάνατό της.

Η κοπέλα, που ήταν βαριά άρρωστη από μια σπάνια μορφή καρκίνου, είχε τη στήριξη της μητέρας της στην επιθυμία της να διατηρηθεί το σώμα της κρυογονικά – αλλά όχι του πατέρα της.

Το κορίτσι έγραψε στον δικαστή που εξέταζε την υπόθεση, εξηγώντας ότι ήθελε να ζήσει περισσότερο και δεν ότι ήθελε να ταφεί. Η νεαρή πέθανε τον Οκτώβριο και το σώμα της έχει μεταφερθεί στις ΗΠΑ όπου θα διατηρηθεί, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι η μητέρα του κοριτσιού έχει το δικαίωμα να αποφασίσει τι θα συμβεί στο σώμα του παιδιού της.

Η έφηβη από το Λονδίνο, διερεύνησε τους τελευταίους μήνες της ζωής της τις δυνατότητες της κρυογονικής μέσω του διαδικτύου. Στην επιστολή της έγραψε: «Μου ζητήθηκε να εξηγήσω γιατί θέλω να γίνει αυτό το ασυνήθιστο πράγμα. Είμαι μόνο 14 ετών και δεν θέλω να πεθάνω, αλλά ξέρω ότι πρόκειται. Νομίζω ότι η συντήρηση μέσω κρυογονικής μου δίνει την ευκαιρία να θεραπευτώ και να ξυπνήσω – ακόμη και σε εκατοντάδες χρόνια. Δεν θέλω να ταφώ. Θέλω να ζήσω και να ζήσω περισσότερο και πιστεύω ότι στο μέλλον θα μπορούν να βρουν μια θεραπεία για τον καρκίνο μου και να με ξυπνήσουν. Θέλω να έχω αυτή την ευκαιρία. Αυτή είναι η επιθυμία μου».

Ο δικαστής Πίτερ Τζάκσον, επισκέφθηκε την κοπέλα στο νοσοκομείο και είπε ότι συγκινήθηκε από τον «γενναίο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την κατάστασή της». Η απόφασή του, είπε, δεν είχε σχέση με το αν είναι σωστή ή όχι η κρυογονική αλλά με τη διαμάχη των γονέων για την τύχη του σώματος της κόρης τους.

Η κρυογονική είναι η διαδικασία διατήρησης του σώματος ενός ανθρώπου, με την ελπίδα ότι η θεραπεία της ασθένειάς του αλλά και η ανάνηψή του θα είναι δυνατές στο απώτερο μέλλον. Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη διαδικασία καθώς κανένας δεν γνωρίζει ακόμη εάν είναι δυνατόν να επαναφέρουμε τους ανθρώπους πίσω στη ζωή.

Στις ΗΠΑ και τη Ρωσία υπάρχουν εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν να διατηρήσουν σώματα σε υγρό άζωτο, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κάτω από -130ο Κελσίου. Το κόστος της διατήρησης του σώματος για άπειρο χρονικό διάστημα στην περίπτωση του κοριτσιού ήταν περίπου 43.000 ευρώ.

Ο Simon Woods, ειδικός στην ιατρική δεοντολογία στο πανεπιστήμιο του Νιουκάσλ, πιστεύει ότι η όλη ιδέα είναι επιστημονική φαντασία: «Η διάγνωση του θανάτου είναι ότι ο θάνατος είναι μη αναστρέψιμος και οι άνθρωποι που επιθυμούν την κρυοσυντήρηση, έχουν πεθάνει από μια σοβαρή ασθένεια, στη συγκεκριμένη περίπτωση καρκίνο. Το σώμα είναι ήδη σε πολύ κακή κατάσταση και δεν υπάρχει απολύτως καμία επιστημονική απόδειξη ότι θα μπορούσαμε να το φέρουμε πίσω στη ζωή».