Η επιδημία του ιού Ζίκα, του οποίου το ξέσπασμα στη Νότιο Αμερική προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία, ειδικά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία, δεν θα αντιμετωπίζεται πλέον ως κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Κάνοντας άρση του χαρακτηρισμού εννέα μήνες μετά την κήρυξή του, ο ΠΟΥ αναγνωρίζει ότι ο Ζίκα είναι πλέον εδώ για να μείνει.

Η μόλυνση από τον ιό έχει συνδεθεί με σοβαρές γενετικές ανωμαλίες σε σχεδόν 30 χώρες, με σοβαρότερη την μικροκεφαλία, πάθηση στην οποία τα μωρά γεννιούνται με ασυνήθιστα μικρά κεφάλια και περιορισμένη ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι περισσότερες από 2.100 περιπτώσεις δυσπλασιών του νευρικού συστήματος έχουν αναφερθεί στη Βραζιλία και μόνο.

Παρά το γεγονός ότι ο ιός μεταδίδεται κυρίως από τα κουνούπια, μπορεί επίσης να μεταδοθεί και με τη σεξουαλική επαφή. Λίγοι άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον Ζίκα και μόνο ένας στους πέντε ανθρώπους που έχουν μολυνθεί είναι πιθανά να αναπτύξουν συμπτώματα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, εξάνθημα και πόνο στις αρθρώσεις.

Ο Δρ David Heymann, επικεφαλής της επιτροπής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ για τον ιό, διευκρίνισε ωστόσο ότι ο Ζίκα αποτελεί ακόμη μια σημαντική και διαρκή απειλή για τη δημόσια υγεία.

Ο ΠΟΥ θα στραφεί τώρα σε μια πιο μακροπρόθεσμη προσέγγιση έναντι της λοίμωξης, η οποία έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, την Καραϊβική και βορειότερα.

Πώς εμφανίστηκε ο Ζίκα;
Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πιθήκους στην Ουγκάντα το 1947. Το πρώτο ανθρώπινο κρούσμα εντοπίστηκε στη Νιγηρία το 1954 και είχαν υπάρξει περαιτέρω κρούσματα στην Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία και τα νησιά του Ειρηνικού.

Τα περισσότερα ήταν μικρά σε αριθμό και καθώς τα συμπτώματα της λοίμωξης δεν είναι σοβαρά στους ενήλικες, ο Ζίκα δεν είχε προηγουμένως θεωρηθεί σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία.

Όμως από την εμφάνισή του τον Μάιο του 2015 στη Βραζιλία, άρχισε να εξαπλώνεται ταχύτατα. Λόγω του μεγάλου αριθμού των ανθρώπων που μολύνθηκε, παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά οι καταστροφικές επιπτώσεις του ιού στα έμβρυα των γυναικών που κυοφορούν και μολύνονται από  τον ιό.