Μια ορμονική σύνδεση μεταξύ του ήπατος και του εγκεφάλου η οποία ρυθμίζει την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να αναπτύξουν νέες θεραπείες για το πρόβλημα του αλκοολισμού, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.
Οι επιστήμονες κατάφεραν να δείξουν για πρώτη φορά πώς μια ορμόνη του ήπατος που ονομάζεται FGF21 παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό ορίων στην κατανάλωση αλκοόλ.
Στην έρευνα αναλύθηκαν δείγματα DNA από περισσότερους από 105.000 ανθρώπους ευρωπαϊκής καταγωγής, οι οποίοι παράλληλα ρωτήθηκαν για τις συνήθειές τους σχετικά με την εβδομαδιαία κατανάλωση οινοπνεύματος.
Η μελέτη κατέδειξε αλληλεπίδραση μεταξύ της ορμόνης FGF21 και ενός γονιδίου του εγκεφάλου που ονομάζεται βήτα-κλοθό. Στο περίπου 40% των συμμετεχόντων, μια συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου σχετίστηκε με μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ. Περαιτέρω μελέτες έδειξαν ότι τα ποντίκια που δεν είχαν καθόλου το συγκεκριμένο γονίδιο έλκονταν σημαντικά περισσότερο από το αλκοόλ.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η επιρροή της ορμόνης FGF21 στην κατανάλωση αλκοόλ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δραστηριότητα του γονιδίου.
Ο καθηγητής Gunter Schumann από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής στο King College του Λονδίνου, δήλωσε: «Η μελέτη μας αποκαλύπτει μία προηγουμένως μη αναγνωρισμένη σύνδεση του ήπατος με τον εγκέφαλο που ρυθμίζει την κατανάλωση οινοπνεύματος στον άνθρωπο και η οποία θα μπορούσε μια ημέρα να στοχευθεί θεραπευτικά για να καταστείλει την κατανάλωση αλκοόλ στους προβληματικούς πότες».
«Τα αποτελέσματα δείχνουν προς μια ενδιαφέρουσα σχέση ανάδρασης: η ορμόνη FGF21 παράγεται στο ήπαρ ως “απάντηση” στη ζάχαρη και την κατανάλωση αλκοόλ και στη συνέχεια δρα άμεσα στον εγκέφαλο για τον περιορισμό της κατανάλωσης οινοπνεύματος. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ότι το γονίδιο βήτα κλοθό δρα επηρεάζοντας γειτονικά γονίδια, συνεπώς περισσότερες γενετικές μελέτες θα πρέπει να ακολουθήσουν».
Ο συν-συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Paul Elliott, από το Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για τους ανθρώπους των οποίων η υγεία έχει υποστεί ζημία από την μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ».
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.