Η γιόγκα, η πρακτική για την πειθαρχία νου και του σώματος που βασίζεται στην αρχαία ινδική φιλοσοφία και ασκείται πλέον από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, εντάχθηκε πρόσφατα στη λίστα της UNESCO για την άυλη παγκόσμια κληρονομιά.
Η γιόγκα προστέθηκε στον διάσημο κατάλογο σε αναγνώριση της επιρροής της στην ινδική κοινωνία, από την υγεία και την ιατρική έως την εκπαίδευση και τις τέχνες, σύμφωνα με τη δήλωση της επιτροπής για την παγκόσμια κληρονομιά.
«Σχεδιασμένη για να βοηθήσει τα άτομα να χτίσουν την αυτογνωσία τους, για να απαλύνει οποιοδήποτε πόνο μπορεί να βιώνουν και για να επιτρέψει μια κατάσταση απελευθέρωσης, η γιόγκα ασκείται από μικρούς και μεγάλους, χωρίς διακρίσεις λόγω φύλου, τάξης ή θρησκείας», προσέθεσε η UNESCO με ένα tweet.
Η γιόγκα έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει μια σειρά από φυσικά και πνευματικά οφέλη για την υγεία μας, μεταξύ των οποίων αυξημένη δύναμη, ευελιξία, καλύτερη αναπνοή, μείωση βάρους, καρδιαγγειακή άσκηση, μείωση του στρες, βελτίωση του ύπνου, μεγαλύτερη συγκέντρωση.
Ο κατάλογος των άυλων πολιτιστικών θησαυρών δημιουργήθηκε πριν από 10 χρόνια, κυρίως για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτούς. Καθώς η πολιτιστική κληρονομιά δεν περιορίζεται σε εκδηλώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν ύλη, όπως είναι τα μνημεία και τα αντικείμενα τα οποία έχουν διατηρηθεί στην πορεία του χρόνου, η UNESCO περιλαμβάνει στους καταλόγους της ζωντανές εκφράσεις και παραδόσεις ομάδων και κοινοτήτων από όλο τον κόσμο, τις οποίες έχουν κληρονομήσει από τους προγόνους τους και τις μεταδίδουν στους απογόνους τους, στις περισσότερες περιπτώσεις από στόμα σε στόμα. Ορισμένες φορές η UNESCO προσφέρει παράλληλα οικονομική ή τεχνική υποστήριξη προς τις χώρες που αγωνίζονται για την προστασία τους.
Την Τετάρτη, το σώμα των Ηνωμένων Εθνών που εδρεύει στο Παρίσι, πρόσθεσε επίσης τον κουβανέζικο χορό ρούμπα και την κουλτούρα της μπίρας του Βελγίου στη λίστα, η οποία περιλαμβάνει επίσης τη μεσογειακή διατροφή, την Όπερα του Πεκίνου και τον περουβιανό χορό των ψαλιδιών.
Η UNESCO άρχισε την κατάρτιση ενός καταλόγου για την πολιτιστική και φυσική παγκόσμια κληρονομιά – που περιλαμβάνει ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και φυσικά μνημεία, όπως το Angkor Wat στην Καμπότζη ή το Grand Canyon στις Ηνωμένες Πολιτείες – το 1972.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει σήμερα 814 πολιτιστικά μνημεία, 203 φυσικά και 35 με τόσο φυσικές όσο και πολιτιστικές ιδιότητες. Από την Ελλάδα, στον κατάλογο περιλαμβάνονται η Ακρόπολη, οι Δελφοί, το Ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο, οι Μυκήνες, ο Μυστράς κ.α.