Η ιδέα της χρήσης τεχνικών «βαμπίρ» ως μεθόδους αντιγήρανσης και μακροβιότητας, ίσως ενθουσιάζουν το goth κοινό, όμως οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι δεν θα πρέπει να ενθουσιάζονται. Οι θεραπείες, οι οποίες περιλαμβάνουν τη λήψη αίματος νέων και την μετάγγισή του σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, σε μια προσπάθεια να αναζωογονηθεί ο οργανισμός, στην πραγματικότητα δεν λειτουργούν.

Όμως, μελέτη διαπίστωσε ότι το αίμα πράγματι παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης και συμβάλλει στην παρακμή της υγείας. Αυτό σημαίνει ότι θεραπείες που στοχεύουν στο αίμα των ηλικιωμένων θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των επιπτώσεων αυτών.

Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε προηγουμένως διαπιστώσει ότι δίνοντας σε ποντίκια μεγαλύτερης ηλικίας αίμα από νεότερα, φάνηκε ότι τα ανανέωσε. Τα αποτελέσματα δημιούργησαν ελπίδες ότι παρόμοιες τεχνικές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουμε και τις ζωές των ανθρώπων.

Αλλά οι επιστήμονες δεν ήταν σε θέση να ελέγξουν τη ροή του αίματος αρκετά, ώστε να είναι σίγουροι ότι υπάρχουν θετικά αποτελέσματα.

Σε μια πιο πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Communications, έγιναν ακόμη πιο ακριβείς μετρήσεις για την ποσότητα αίματος που μεταγγιζόταν στα ποντίκια και την επίδραση που είχε στην υγεία τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το νεανικό αίμα είχε μικρή ή καμία διαφορά στους δείκτες της γήρανσης και της υγείας σε ηλικιωμένα ποντίκια.

Αντίθετα, τα νεαρά ποντίκια που έλαβαν αίμα από γερασμένα, παρουσίασαν σημαντική επιδείνωση των ιστών και των οργάνων τους. Οι ραγδαίες αλλαγές συνέβησαν μέσα σε 24 ώρες και επηρέασαν πολλούς ιστούς συμπεριλαμβανομένων των μυών, του ήπατος και του εγκεφάλου.

Η επικεφαλής επιστήμονας Δρ Irina Conboy, από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, δήλωσε: «Η μελέτη μας δείχνει ότι το νεανικό αίμα από μόνο του δεν μπορεί να λειτουργήσει ως αποτελεσματικό φάρμακο. Είναι πιο ακριβές να πούμε ότι υπάρχουν αναστολείς στο γερασμένο αίμα που θα πρέπει να προσπαθήσουμε να στοχεύσουμε για να αντιστρέψουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της γήρανσης στον ανθρώπινο οργανισμό».