Το ροχαλητό είναι ένα σοβαρό ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα που βασανίζει όχι μόνον αυτούς που το εμφανίζουν αλλά κυρίως τους συντρόφους τους. Ένας στους δυο άνδρες ροχαλίζει μόνιμα ή περιστασιακά. Οι επιπτώσεις του ροχαλητού στη σχέση του ζευγαριού μπορεί να είναι καταστροφικές.

Που οφείλεται το ροχαλητό;
Το ροχαλητό προκαλείται από τον  κραδασμό των μαλακών μορίων του φάρυγγα και κυρίως της σταφυλής, της υπερώας και των αμυγδαλών, κατά τη δίοδο του αέρα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας δε ροχαλίζουμε, γιατί ο μυϊκός τόνος κρατάει τις παραπάνω δομές σε σταθερή κατάσταση.

Ιδιαίτερη σημασία για την ανεύρεση του ανατομικού αιτίου του ροχαλητού έχει η εξέταση  σε εξειδικευμένο ΩΡΛ ιατρείο με εύκαμπτη βιντεοκάμερα για τη διάγνωση πιθανών ανατομικών ανωμαλιών του αεραγωγού. Τα κυριότερα ανατομικά εμπόδια, που μπορούν να προκαλέσουν στένωση της ανώτερης αναπνευστικής οδού και κατά συνέπεια και άπνοια ή ροχαλητό είναι η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος και οι υπερτροφικές κόγχες στη μύτη, οι ρινικοί πολύποδες, οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) στο ρινοφάρυγγα-υπεύθυνα για το παιδικό ροχαλητό, οι υπερτροφικές αμυγδαλές, η υπερτροφική ή μακριά σταφυλή και οι στενές καμάρες της μαλθακής υπερώας από το φάρυγγα.

Πέραν των ανωτέρων ανατομικών στοιχείων, ροχαλητό προκαλείται επίσης και από την κατανάλωση αλκοόλ ή μεγάλων γευμάτων, το κάπνισμα, την αλλεργική ρινίτιδα, τα υπνωτικά χάπια, την παχυσαρκία, το σάκχαρο κλπ.

Ποια τα κυριότερα συμπτώματα του ροχαλητού;
Λόγω της κακής ποιότητας ύπνου είναι συχνοί οι πρωινοί πονοκέφαλοι, το πρωινό αίσθημα κόπωσης και, σε σοβαρότερες περιπτώσεις, η ασυνήθιστη υπνηλία την ημέρα-ακόμα και κατά την οδήγηση, η νωθρότητα, οι διαταραχές της συγκέντρωσης και η πτώση της λίμπιντο.

Είναι επικίνδυνο το ροχαλητό;
Εάν αυτό συνοδεύεται από επεισόδια άπνοιας, δηλαδή διακοπής της αναπνοής και οξυγόνωσης  κατά τη διάρκεια του ύπνου, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να ανήκει σε ένα γενικότερο σύνδρομο που λέγεται Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας (ΣΥΑ) – “Sleep apnea syndrome”, το οποίοι διαγιγνώσκεται με μελέτη ύπνου και το οποίο έχει βαρύτατες επιπτώσεις στην υγεία του ασθενούς, καθώς εμπλέκεται με υπέρταση, στεφανιαία νόσο και αρρυθμίες.

Πως θεραπεύεται το ροχαλητό;
Για τις περιφερικού τύπου  άπνοιες και για το ροχαλητό που οφείλεται σε συγκεκριμένα ανατομικά αίτια ιδανική θεραπεία αποτελούν οι χειρουργικοί υπέρηχοι. Πρόκειται για μια σύγχρονη συσκευή που αποτελείται από μια γεννήτρια που παράγει ταλαντώσεις υψηλών συχνοτήτων, οι οποίες μεταφέρονται στο κοπτικό όργανο του υπερήχου, που επενεργεί στο ανατομικό εμπόδιο που είναι υπεύθυνο για το ροχαλητό (αμυγδαλή, σταφυλή , διάφραγμα, κόγχη κ.ά.)

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των χειρουργικών υπερήχων;

• είναι σχεδόν ανώδυνοι αφού δε χρησιμοποιούν ράμματα και νυστέρι.

• είναι εντελώς αναίμακτοι καθώς καυτηριάζουν όλα τα μικρά αγγεία.

• οι ταλαντώσεις υψηλής συχνότητας δημιουργούν τέλεια αποστείρωση.

• δεν προκαλούν τη θερμική βλάβη (εγκαύματα) άλλων μεθόδων (Lazer) στους γειτονικούς ιστούς, καθώς λειτουργούν κάτω από τους 70°C .

• μπορούν να εφαρμοστούν ακόμα και χωρίς γενική αναισθησία.

• κάνουν την επέμβαση πολύ πιο ήπια και σε λίγη ώρα ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του.

Το ροχαλητό κόβεται από το πρώτο κιόλας βράδυ.

 

Δρ. Ηλίας Φωτόπουλος

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικός  Συνεργάτης Κλινικής Ιασώ-General. Ιατρείο: Ανδρέα Παπανδρέου και Μπότσαρη 1 Γλυφάδα

www.drfotopoulos.gr

 

 

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικός Συνεργάτης Κλινικής Ιασώ-General. Ιατρείο: Ανδρέα Παπανδρέου και Μπότσαρη 1 Γλυφάδα