Οι γονείς θα πρέπει να σταματήσουν να λένε ότι ο Άγιος Βασίλης υπάρχει πραγματικά, καθώς αυτό το αθώο ψέμα μπορεί να αποβεί επιζήμιο στις σχέσεις με τα παιδιά τους. Οι ιστορίες για τον αγαπημένο άγιο των Χριστουγέννων υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των παιδιών και είναι αμφισβητούμενες από ηθική άποψη, σύμφωνα με δύο ειδικούς.
Ο καθηγητής ψυχολογίας Christopher Boyle και η κοινωνική επιστήμονας Δρ Kathy McKay καταδικάζουν την ιδέα ενός «τρομακτικού» προσώπου που ζει στο Βόρειο Πόλο, συγκεντρώνει πληροφορίες και τελικά κρίνει αν τα παιδιά ήταν φρόνιμα ή άτακτα.
Γράφοντας στην επιθεώρηση The Lancet Psychiatry, υποστήριξαν: «Αν αυτοί (οι γονείς) είναι ικανοί να ψεύδονται για κάτι τόσο ιδιαίτερο και μαγικό, μπορεί να βασιστεί το παιδί επάνω τους ως θεματοφύλακες της σοφίας και της αλήθειας;». Επιπλέον, έγραψαν ότι ίσως οι γονείς δεν παρακινούνται να συνεχίζουν τον μύθο έχοντας στο μυαλό τα παιδιά τους, αλλά από μια εγωιστική επιθυμία να ξαναζήσουν τη δική τους παιδική ηλικία.
Υπερασπιζόμενος αυτές τις απόψεις, ο καθηγητής Boyle από το πανεπιστήμιο του Exeter, δήλωσε: «Η ηθική του να κάνουμε τα παιδιά να πιστεύουν τέτοιους μύθους πρέπει να αμφισβητηθεί. Όλα τα παιδιά τελικά θα ανακαλύψουν ότι τους λέμε συνεχώς ψέματα για χρόνια και αυτό μπορεί να τα κάνει να αναρωτιούνται τι άλλα ψέματα τους έχουμε πει».
«Εάν είναι σωστό να κάνουμε τα παιδιά να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση και είναι επίσης ενδιαφέρον να αναρωτηθούμε αν το να λέμε ψέμματα με αυτόν τον τρόπο θα επηρεάσει στο μέλλον τα παιδιά με τρόπους που δεν έχουμε ακόμη λάβει υπόψη μας».
Η Δρ McKay, από το πανεπιστήμιο της Νέας Αγγλίας στην Αυστραλία, είπε ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις από τον κινηματογράφο και την τηλεόραση ότι οι ενήλικες αναζητούν μια ευκαιρία για να νιώσουν ότι είναι και πάλι παιδιά. «Η εμμονή από ενήλικες σε ιστορίες όπως ο Χάρι Πότερ και το Star Wars, δείχνει την επιθυμία να ξαναβρεθούν εκ νέου στην παιδική ηλικία», είπε.
Στο άρθρο τους με τίτλο «A Wonderful Lie» (Ένα υπέροχο ψέμα) οι συγγραφείς έγραψαν: «Ίσως η μεγαλύτερη ηθική παράβαση του ψέματος των Χριστουγέννων είναι το γεγονός ότι μια μέρα, η αλήθεια μαθαίνεται. Όλα τα παιδιά θα ανακαλύψουν τελικά ότι οι γονείς τους έλεγαν ψέματα κατάφωρα και συστηματικά για μια σειρά ετών. Τα παιδιά μπορεί να μάθουν την αλήθεια από έναν τρίτο ή από τους γονείς τους όταν βαρεθούν να προσποιούνται ή κατά λάθος. Όπως και να έχει, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την εμπιστοσύνη που υπάρχει μεταξύ παιδιών και γονέων».
«Εάν οι ενήλικες λένε ψέματα για τον Άγιο Βασίλη, τι άλλο είναι ψέμα; Αν ο Άγιος Βασίλης δεν είναι πραγματικός, είναι οι νεράιδες πραγματικές; Είναι η μαγεία; Είναι ο Θεός;».