Η τεχνική εξωσωματικής γονιμοποίησης που θα φέρνει στον κόσμο μωρά τριών γονιών, από δύο γυναίκες και έναν άνδρα, πήρε έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή γονιμότητας της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία γίνεται η πρώτη χώρα που το επιτρέπει επισήμως.

Η ιστορική και αμφιλεγόμενη αυτή κίνηση έχει ως σκοπό να αποφευχθούν οι γεννήσεις παιδιών με θανατηφόρες γενετικές ασθένειες.

Οι γιατροί στο Νιούκαστλ – οι οποίοι ανέπτυξαν την προχωρημένη μορφή εξωσωματικής γονιμοποίησης – αναμένεται να είναι οι πρώτη που θα προσφέρουν τη διαδικασία και έχουν ήδη έκκληση για δωρεά ωαρίων.

Ορισμένες οικογένειες έχουν χάσει παιδιά από ανίατες ασθένειες λόγω ελαττωματικών μιτοχονδρίων, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε έλλειψη ενέργειας, με αποτέλεσμα να σταματά η καρδιά τους να χτυπά. Οι ασθένειες αυτές κληρονομούνται από τη μητέρα: η νέα τεχνική χρησιμοποιεί ένα ωάριο δότριας, ώστε να αποφευχθεί το πέρασμα των προβληματικών μιτοχονδρίων, καθώς και το ωάριο της μητέρας και εν συνεχεία γίνεται η γονιμοποίηση από το σπέρμα του πατέρα.

Το παιδί που θα γεννηθεί έχει ένα μικρό ποσοστό και από το DNA της δότριας, αλλά η διαδικασία είναι νόμιμη και οι μελετητές της υποστηρίζουν ότι είναι ηθικά και επιστημονικά έτοιμη για να πραγματοποιηθεί.

«Είναι μια απόφαση ιστορικής σημασίας», δήλωσε η Sally Cheshire, πρόεδρος της Αρχής Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (HFEA). «Πρόκειται για μια προσεκτική και όχι επιθετική πρόοδο και έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε. Είμαι σίγουρη ότι οι ασθενείς θα είναι πραγματικά ευχαριστημένοι από τη σημερινή μας απόφαση».

Αλλά μερικοί επιστήμονες έχουν αμφισβητήσει την ηθική της τεχνικής, λέγοντας ότι θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για γενετικά τροποποιημένα μωρά, «σχεδιασμένα» κατά παραγγελία.

Η HFEA θα πρέπει να εγκρίνει κάθε κλινική και κάθε ασθενή προτού πραγματοποιηθεί η διαδικασία. Οι κλινικές μπορούν τώρα να ζητήσουν από την HFEA άδεια για να μπορούν να πραγματοποιούν εξωσωματική γονιμοποίηση τριών ατόμων.

Η καθηγήτρια Mary Herbert, από το Κέντρο Γονιμότητας του Νιουκάστλ, δήλωσε: «Είναι πάρα πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι πολλά χρόνια έρευνας στον τομέα αυτό τελικά θα εφαρμοστούν για να βοηθήσουν τις οικογένειες που επλήγησαν από αυτές τις θανατηφόρες ασθένειες».

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας έχει συμφωνήσει να καλύψει τα έξοδα θεραπείας της πρώτης εξωσωματικής γονιμοποίησης τριών ατόμων για τις γυναίκες που πληρούν τα κριτήρια τους HFEA, εφόσον συμφωνήσουν στη μακροπρόθεσμη παρακολούθηση των παιδιών μετά τη γέννησή τους.

Πώς γίνεται;
Η μέθοδος, που είναι γνωστή ως πρώιμη προπυρηνική μεταφορά, περιλαμβάνει την αφαίρεση του βασικού γενετικού υλικού των γονέων από το έμβρυο μέσα σε λίγες ώρες από τη γονιμοποίηση, αφήνοντας πίσω τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια της μητέρας. Στη συνέχεια, το DNA των γονιών, το οποίο περιέχει όλα τα βασικά γονίδια που είναι υπεύθυνα για τον χαρακτήρα και την εμφάνιση, μεταφέρεται σε έμβρυο της γυναίκας-δότη, από το  οποίο έχει αφαιρεθεί ο πυρήνας του αλλά περιέχει υγιή μιτοχόνδρια.